Клімкін зустрівся віч-на-віч з Лавровим вперше з початку війни

 

Міністри закордонних справ України Павло Клімкін та Росії – Сергій Лавров провели першу очну зустріч від початку конфлікту на Донбасі. У п’ятницю, 8 грудня, вони за зачиненими дверима у Відні обговорили обмін полоненими на Донбасі.

Як передає “Новинарня“, Клімкін написав про це у своєму мікроблозі в “Твіттері”: “З [головою] МЗС РФ Лавровим обговорив питання обміну заручниками. Маємо реально просунутися в цьому питанні у наступні тижні. Йдеться про людей та їхніх близьких”.

Зустріч глав МЗС двох ворогуючих країн відбувалася у кулуарах засідання Ради міністрів ОБСЄ.

У коментарі каналу “112 Україна” Павло Клімкін сказав: “Це була зустріч не про наші відносини. Ну які відносини у стані війни? Ми розмовляли тільки про те, як витягнути наших хлопців. Це буде обмін, обмін дуже складний… Фактично це було єдине серйозне питання до того, як ми домовлялися, і вся зустріч була цьому присвячена”

Також Клімкін зазначив, що під час зустрічі сторони обговорили питання миротворчої місії на Донбасі: “Звичайно, ми торкнулися, але дуже коротко, перспектив, наприклад, миротворчої місії. Але прекрасно зрозуміло, Лавров під час свого виступу у Відні сказав, що місія – це буде окупаційна адміністрація. Я сказав своїм колегам, що окупаційна адміністрація там вже є. Тому розбіжності поки що є фундаментальними, маємо використовувати наших друзів і партнерів, щоб тиснути надалі. Це був тільки обмін думками, не більше того”.

На питання про те, чи плануються ще зустрічі з Лавровим, Клімкін відповів: “Це була унікальна зустріч, присвячена саме обміну. І ми використали просто коротку зустріч в контексті міністерської зустрічі ОБСЄ. Найближчим часом зустрічатися більше не планую”.

Раніше у четвер пан Клімкін повідомив журналістам, що “намагатиметься зустрітися із Лавровим, щоб поговорити про наших політичних в’язнів, оскільки це важливо емоційно, не тільки політично”.

Зустріч почалася увечері і проходила за закритими дверима, без доступу до неї журналістів. Сам

Сергій Лавров перед її початком заявив, що “українська сторона попросила про зустріч ще позавчора, ми одразу ж дали згоду”, зазначає “BBC Україна“.

Читайте також:
“Кицю, все буде нормально”. Українським заручникам “ЛНР” дали зателефонувати рідним. ВІДЕО

Процес обміну полоненими зайшов у глухий кут ще наприкінці 2016 року.
Як інформувала “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним повідомив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Ця зустріч відбувалася за присутності патріарха Московського і всієї Русі (РПЦ) Кирила у Воскресенському Ново-Єрусалимському монастирі в Істрі Московської області.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.
СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.
Новий ватажок “ЛНР” Пасічник заявив, що усунення Плотницького не вплине на обмін полоненими

Україна заявляє загалом про 157 своїх заручників в ОРДЛО.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Читайте також:
У Кропивницькому пройшов марш на підтримку спецпризначенців,
які вже 1000 днів у полоні “ДНР”. ВІДЕО

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна