Київ готується до змін в соціальній політиці міста щодо людей з особливими потребами

 

Київська міська рада найближчим часом може переглянути принципи функціонування столичної програми соціально-економічного розвитку “Турбота. Назустріч киянам” на 2016-18 роки. Сенс змін полягатиме в створенні більш адресних адресних механізмів для допомоги тим, хто цього потребує.

Є проект рішення Київради “Про запровадження експерименту для виплати грошової компенсації вартості надання соціальної послуги денного догляду дітям з тяжкими порушеннями розвитку”.
Наразі йдеться лише про цю категорію людей з особливими потребами, але невдовзі компенсація в контексті інших соцпослуг чи допомоги може бути розширена й на інші групи людей, яким держава гарантує соціальну підтримку. Це і учасники АТО, які зазнали важких поранень та потребують реабілітації чи догляду, і чорнобильці, літні люди та ін.

Про це йшлося під час “круглого столу” “Де?Інституалізація. Чи забезпечує Київ соціальними послугами дітей з тяжкими порушеннями розвитку?”

За даними київського департаменту соціальної політики, станом на 1 листопада 2017 року в столиці нараховується 180 829 людей з інвалідністю, серед них – 13 659 дітей, зокрема 1 083 дитини важкої підрупи А.
Умовно кажучи, кожен 20-й киянин – це людина з особливими потребами.

Варто відзначити, що в міста відсутні повною мірою ресурси для для надання такої соціальної послуги, як денний догляд (садочок-школа й одночасно реабілітаційний центр для дітей з важкими порушеннями розвитку), немає бази й закладів. Таку послугу надають кілька громадських організацій.

Одна з них – “Родина”, яка виступила організатором спілкування спільно з “Реанімаційним пакетом реформ – Київ”, Асоціацією міст України, Харківським інститутом соціальних досліджень та Українським незалежним центром політичних досліджень.

За словами голови правління ГО “Родина” Лариси Самсонової, діючі сьогодні установи часто не ефективні.

“У деяких територіальних центрах надання соціальної допомоги витрати на дітей складають тільки 10-15% від загального фінансування, 85-90% йдуть на зарплати персоналу, утримання установи та комунальні послуги. Хіба це раціональне використання міських коштів?” – зазначила Самонова.

Крім проекту рішення Київради, також існує проект Порядку надання грошової допомоги на виплату компенсації вартості соціальних послуг, в якому описується механізм – хто, як і де зможе претендувати на це.
Безпосередньо до батьків або у сім’ї гроші потрапляти не будуть, щоб уникнути неадресного використання коштів (батьки бувають різні). Місто замовлятиме послугу у організацій і відповідно оплачувати її.
Це своєрідний трикутник – ті, хто потребує соціальних послуг, організації, які їх надають, і держава в особі міської влади, як гарант дотримання інтересів громадян.

Як відзначила депутатка Київради Алла Шлапак, якщо на медичні та освітні послуги держава поступово втрачає монополію, то соціальні послуги у нас в країні – це середньовіччя, і комплекс заходів, який вони передбачають – також стандарти вчорашнього дня. Тому й існує потреба реформ в цій сфері.

Київська влада, як відомо, готується провести деінституалізацію міських інтернатних установ до 2025 року. Вони будуть або ліквідовані або трансформовані. На сьогодні в київських інтернатах перебуває близько 4600 дітей. Після згаданого року маленьких киян у віці до трьох років не будуть скеровувати в інтернати, а влаштовуватимуть у сім’ї.

Все це – проекти, але цілком реальні і можуть бути реалізовані вже найближчим часом. Відповідні рішення вже підготовлені і влада разом з громадськістю дискутує про більш ефективні способи та механізми здійснення реформ.

Нарада відбулася в рамках проекту “Батьки дітей з інвалідністю за соціальні послуги на рівні громади м. Києва”, який реалізовує Громадська організація інвалідів “Родина” за кошти ЄС разом з УНЦПД, а також Center for Strategic Research and Development of Georgia та Arbeiter Samariter Bund.

автор: Андрій Дашевський

Читайте також:
Правила життя: спочатку навчаються батьки, а потім діти

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна