“Немодний грузин”. За що прокуратура вилучила авто у радника Саакашвілі, який возить допомогу фронту

Тимур Нішніанідзе пояснює це політичним переслідуванням і бажанням влади “розірвати” фонд “На благо Одеси”.
Прокуратура заявляє про несплату податків у великих обсягах

Вилучене авто. Фото: ФБ Тимур Нішніанідзе

автор: Олена Максименко

27 листопада на трасі “Одеса-Миколаїв” під Миколаєвом патрульна поліція зупинила “Ніссан”. За кермом був колишній радник Михеїла Саакашвілі, голова благодійного фонду “На благо Одеси” Тімур Нішніанідзе, який із напарником віз допомогу та книги військовим на Донецький напрямок – він займається цим не один рік.

Авто вилучили на штрафмайданчик. Прокуратура заявляє про порушення керівником фонду податкового законодавства і несплату податків на 2,7 млн. грн. “Волонтерство не має бути щитом для злодіїв”, – кажуть в ГПУ.

Сам Нішніанідзе, у минулому – генеральний консул Грузії в Україні, бачить у цьому політичне переслідування: “Грузином зараз бути не модно”.

“Віз бійцям приціл і бібліотеку для АТО”

“Мета моєї поїздки наступна: везу досить вартісний оптичний приціл для снайпера, – розповів пан Тимур Нішніанідзе “Новинарні“. – Це американська штука, дуже крута оптика, що допомагає коригувати вогонь на далеку відстань. Але, в основному, везу книги. У мене зараз особистий проект «Пересувна бібліотека для АТО», коли я їжджу по всій лінії розмежування й укомплектовую кожну бригаду, батальйон, роту книжками. І в рамках цього проекту я роблю на лінії фронту, у прифронтових селах творчі вечори”.

“Я уже возив туди Олену Герасим’юк із книгою «Розстрільний календар», тепер у мене презентація книги «Майдан. Таємні файли» братів Капранових. Я з ними домовлявся, викупив у видавців їхні книжки. Перша презентація в Маріуполі, друга – в Сартані, третя – в Павлополі, це біля передової. Для 59-ї бригади і для прикордонного загону”, – розповідає Нішніанідзе.

Тимур Нішніанідзе і брати Капранови а гостях у прикордонників АТО в Павлополі. Фото з ФБ

У найближчих планах – презентація книг Василя Шкляра та зустрічі військових з автором “Чорного ворона”, що відбудуться 3-5 грудня в Донецькій області. “Забираю його в Краматорську, далі – Авдіївка, Мар’їнка, потім у Волноваху, Маріуполь і так далі”, – ділиться Тимур.

Цим соціальним проектом Нішніанідзе займається останні півроку. За його словами, він відчув, що на фронті інтелектуальний голод, тож узявся забезпечувати хлопців книжками, проводити зустрічі з письменниками.

“Я завантажився в Одесі вночі, у мене було близько 500 екземплярів книг, окрім цього, звісно, каска, бронежилети, солодощі, янгелики, дитячі малюнки, оця оптика, каремати, спальники, – розповідає Тимур Нішніанідзе. – І на посту патрульної поліції в Миколаївській області мене зупинили.Поліцейські сказали, що їхній радар спрацював на мою машину, і база показала, що ця машина в розшуку”.

“Машина взагалі не моя, а благодійного фонду, яким я керую. І виявилося, що ініціатором подачі машини в розшук для затримання є ГПУ”, – зазначив Нішніанідзе.

За словами Темураза, після зупинки авто правоохоронці сказали, що до нього особисто питань нема, “я можу іти і забрати усі речі”.

“Але речей було більш ніж 400 кг. Ми години дві розбиралися, сперечалися, машину вони забрали на штрафмайданчик, і мене відпустили пішки. Я забрав оптичний приціл для снайперів – він коштує 1600 доларів, забрав два броніки, каску, спальник, солодощі і тільки дві упаковки книг. Близько 400 екземплярів книг лишилися в багажнику, бо я просто фізично не міг їх забрати”, – розповів Нішніанідзе.

Відтак він поїхав до знайомого у Миколаїв, переночував і завдяки добричинцям таки знайшов транспорт, щоб забрати всі речі й дістатися під Маріуполь на презентації братів Капранових.

Фото: ФБ Тимур Нішніанідзе

“Ставлення патрульних було нормальне, вони кажуть: “ви ж розумієте, база показує, що машина в розшуку, ми не можемо її віддати, але речі, будь ласка, забирайте!”, – розповів голова БФ.

“Не сплатив податків на 2,7 млн. грн.”

У відповідь на запит “Новинарні” Генеральна прокуратура повідомила про інцидент таке: “Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки здійснюється досудове розслідування за фактом ухилення від сплати податків службовими особами благодійного фонду «На благо Одеси» за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 212 КК України, керівником якого є Нішніанідзе Т. Т. В ході здійснення досудового розслідування згідно акту позапланової невиїзної перевірки ДФС в Одеській області від 23.08.2017 встановлено, що в порушення податкового законодавства керівником благодійного фонду занижено податок на прибуток на суму 2 700 000 грн. З метою забезпечення відшкодування у подальшому завданої шкоди державі, на підставі ухвали Печерського районного суду від 26.10.2017 накладено арешт на майно фонду, а саме транспортні засоби (6 авто) із забороною їх використання, місце знаходження яких не було встановлено, у зв’язку з чим вказані ТЗ оголошені в розшук та визнані речовим доказом”.

“Фонд [Нішніанідзе] ми минулого року обшукували, і були причини. Волонтерство не може бути прикриттям для злодія, як і участь в АТО”, – додала в коментарі прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Також торік програма “Схеми” (проект “Радіо Свобода” і телеканалу “UA:Перший”) з посиланням на матеріали слідства інформувала про зловживання Теймураза Нішніанідзе під час його роботи на посаді генконсула Генерального консульства Грузії в Одесі у 2011–2013 роках, коли він подав фіктивні документи про нібито придбання без оподаткування коштовних речей відомих брендів Louis Vuitton, Prada, Tornabuoni, Helen Marlen.

Читайте також:
Прокуратура звинувачує радника Саакашвілі вже за двома епізодами

Про неприбутковість і контрабанду

Тимур Нішніанідзе. Фото з ФБ

У коментарі “Новинарні” Тимур Нішніанідзе переконує, що його фонд має статус неприбуткової організації, а отже, не має обкладатися податком.

“Не є платниками податку неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом… – йдеться у статті 133, п. 4 Податкового кодексу. – Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами”.

Нішніанідзе переконаний, що справа є суто політичною.

“Цей фонд одеський. Я очолив цей фонд, коли Саакашвілі був «губернатором». Всі ці нитки ведуть до Банкової, тому що там, де є найменший зв’язок, чи навіть не зв’язок, а просто спогад про Саакашвілі – «всіх нагнути». Моя відмінність в тому, що я не займався політикою, я займався суто соціальними благодійними проектами. Але фонд потрапив у поле зору ГПУ, Генпрокуратура дала команду «розірвати», і вони цей фонд «рвуть» уже не один день”.

“Та для мене було парадоксом, коли вони вирішили накласти арешт на все майно, і виявилося, на машини теж”, – додав він.

Тимур Нішніанідзе запевняє, що фонд “На благо Одеси” вже рік як реально не працює і “числиться на ньому лише формально”. Мовляв, за цей рік не було здійснено жодної операції. Але були обшуки, блокування рахунків, банк, що «луснув» без сторонньої допомоги.

“Ну скажіть мені будь ласка, що робить прокуратура в приватному благодійному фонді? – обурюється Нішніанідзе. – Ми не є платниками податків, це політизована справа. Це приватні, недержавні кошти, я їх можу хоч у провалля викинути!”

Він нарікає: раніше було заарештовано машину, яку фонд передав військово-морському ліцею в Одесі, тому самому, що його вивезли з Криму.

“Я сам працюю, як окрема від фонду особа, сам роблю проекти для АТО”, – переконує пан Тимур.

За його словами, допомога для бійців надходить різними шляхами. Згадану вище оптику для снайпера привезли друзі з Америки, де її придбала спільними силами українська громада в Бостоні.

До цього привіз 11 кілометрів кабелю для 59-ї бригади: “Попросив свого одеського товариша-бізнесмена, він купив на Одеському кабельному заводі, а я повіз хлопцям”.

Теймураз Нішніанідзе

Тим часом статті, що випадають у пошуковиках на запит “Фонд На благо Одеси”, закидають БФ близькість до команди Саакашвілі, фінансування його телереклами у 2015 році, надалі – нецільове використання коштів, відмивання коштів, отриманих від контрабанди.
Такі розслідування переважно посилаються на анонімні джерела у правоохоронних органах.

Сайт “Обозреватель” у травні 2016 року, коли вже тривало політичне протистояння за участі Саакашвілі, зокрема писав:

“Через благодійний фонд «На благо Одеси», підконтрольний [тодішньому] голові Одеської обласної державної адміністрації Михеїлу Саакашвілі, відмивалися великі суми, отримані від контрабанди. У тіньовій схемі замішана начальник Одеської митниці Юлія Марушевська.

Як зазначило джерело в правоохоронних органах, 26 травня під час обшуку в фонді, який очолює радник Саакашвілі, колишній генконсул Грузії Теймураз Нішніанідзе, правоохоронці вилучили велику суму – близько мільйона доларів готівкою.

Після призначення Нішніанідзе директором фонду “На благо Одеси” всі рахунки фонду були переведені в “Платинум банк”, підконтрольний одіозним одеським бізнесменам Олександру Грановскому і Борису Кауфману.
Цікаво, що Кауфман і Грановський є одними зі спонсорів Михеїла Саакашвілі. Крім того, за інформацією ЗМІ, Олександр Грановський виступав як спонсор антикорупційного форуму, організованого Саакашвілі.

У підсумку, на рахунок фонду, створеного під егідою Саакашвілі, перераховувалися значні грошові кошти, зокрема – і за лобіювання інтересів бізнесу з боку вказаної робочої групи. Так, за даними “Обозревателя”, компанія “Дельта Вілмар”, великий оператор на ринку рослинних олій і жирів, перевела на рахунок фонду 2,5 млн. гривень фінансової допомоги. Компанія “ТІС-вугілля” перерахувала фонду, підконтрольному Саакашвілі, 1 млн. гривень. Інші підприємці “скидалися” готівкою, що підтверджується результатами обшуків”.

“Я просто грузин, а зараз це не модно”, – іронізує Нішніанідзе стосовно ситуації, що склалася навколо фонду “На благо Одеси”.

У письменників та бійців, до яких Теймузар “возить”, відгуки винятково теплі.

* * *

Що до цього додати? Українська політика скидається на хворого на лепру: будь-яка добра ініціатива, що опиняється поруч, неминуче страждає.
Хочеться вірити, що волонтерам, громадським та культурним активістам надалі вдасться триматися подалі від цієї “зони ураження”. І бібліотеки бійців будуть поповнюватися вчасно.

Читайте також:
Бутусов: Справжня причина обшуків в Одесі – боротьба СБУ за потоки на митниці

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна