Патріарх Філарет написав неоднозначний лист до Москви. Там радіють “покаянню”. ТЕКСТ

 

Українська православна церква Київського патріархату опублікувала копію листа патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета до глави РПЦ патріарха Кирила.

Скан на своїй сторінці у “Фейсбуці” написав речник Київської патріархії, архієпископ Євстратій (Зоря).

Лист було надіслано 16 листопада, за два тижні до початку Архієрейського собору РПЦ.

Собор триває з 30 листопада до 2 грудня в храмі Христа Спасителя в Москві, в ньому анонсована участь президента РФ Володимира Путіна, що свідчить про роль церкви в політиці Кремля.

Першим про лист написав офіційний сайт РПЦ, зазначивши, нібито “в листі міститься прохання [до Московської патріархії] про відновлення євхаристійного та молитовного спілкування з християнами, що перебувають в українському церковному розколі, і про скасування всіх рішень, в тому числі про погрози і відлучення [від Церкви, оголошені від імені РПЦ] заради досягнення Богом заповіданої світу між єдиновірними православними християнами і примирення між народами”.

Коментуючи заяву з Москви та деякі звороти з листа патріарха Філарета, архієпископ УПЦ КП Євстратій зазначив:

1. Лист написаний на прохання з МП, щоби бути підставою на Соборі відновити можливість молитовного єднання. На жаль, цю можливість Собор відкинув.

2. Лист написаний з дипломатичним бажанням врахувати «лице» адресата, щоби він міг зберегти його. На жаль, адресат не побажав врахувати нічиї інтереси, крім власних.

3. Йдеться про те, щоби РПЦ «вменила яко не бывшие» всі рішення, які ЇЙ перешкоджають спілкуватися з УПЦ КП. Тобто щоби визнала їх не дійсними від початку. Патріарх Філарет анафеми і відлучення ніколи не визнавав і не визнає, тому ЙОГО вони не хвилюють. Ті, кого це хвилює – нехай шукають спосіб, як їх скасувати.

4. Патріарх не має приводу «каятися перед РПЦ», бо він не винний ні в чому з того, в чому його винуватять. А прощати і просити прощення ОСОБИСТО – обов’язок кожного християнина.

5. Патріарх Філарет як Предстоятель Церкви є співбратом усім іншим Патріархам і Предстоятелям. Навіть якщо вони ведуть себе не по-братськи.

Тим часом сайт РПЦ інформує, що Архієрейський собор “із задоволенням” сприйняв звернення “колишнього митрополита Київського” Філарета “як крок до подолання розколу і відновлення церковного спілкування з боку тих, хто колись відпав від єдності з канонічною Українською православною церквою”.

Для ведення подальших переговорів з УПЦ КП Собор РПЦ в Москві заснував комісію в складі: митрополит Волоколамський Іларіон (голова), митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, протоієрей Микола Балашов, протоієрей Микола Данилевич, протоієрей Ігор Якимчук (секретар).

ОНОВЛЕНО. Реагуючи на рішення Собору РПЦ, прес-центр Київської патріархії видав заяву.

“Попри все у Київському патріархаті вітають бажання з боку Московського патріархату вести діалог. Однак метою такого діалогу не може бути ані «покаяння» перед РПЦ, ані адміністративне приєднання до неї у будь-якій формі. Єдиною кінцевою метою такого діалогу УПЦ КП бачить виключно визнання автокефалії Помісної УПЦ, Київського патріархату, та об‘єднання українського православ’я”, – заявили в УПЦ КП.

Тому Священний синод УПЦ КП на найближчому засіданні розгляне бажання РПЦ вести діалог та, як зазначається, ухвалить відповідне рішення.

У прес-службі КП нагадали, що “через посередництво першоієрарха Російської православної церкви закордонної (МП) митрополита Іларіона (Капрала) нещодавно Московська патріархія висловила бажання вступити в діалог з патріархом Філаретом. Безпосереднім предметом діалогу малося на увазі подолання всього комплексу проблем, які перешкоджають нормальному церковному спілкуванню між РПЦ і УПЦ КП, як це має бути між Помісними Церквами”.

“Головною перешкодою для РПЦ є її власні рішення щодо «зняття сану» (1992 р.) та «анафематствування» (1997 р.), які московський патріархат безпідставно і неканонічно застосував до патріарха Філарета. Тому першим кроком для встановлення відносин між двома Помісними Церквами мало стати рішення Архієрейського собору РПЦ про «визнання небувшими» вказаних рішень щодо патріарха Філарета – так само, яке це раніше було зроблено РПЦ задля діалогу з РПЦЗ та із старообрядцями (визнання небувшими анафем на старі обряди).

Наслідком такого рішення мало стати створення передумов для визнання Російською церквою автокефалії Помісної Української Православної Церкви і об‘єднання українського православ‘я навколо Київського Патріаршого Престолу – що є і завжди було єдиною кінечною метою діалогу УПЦ КП з московським патріархатом.

Враховуючи цю позицію та бажаючи виявити добру волю, патріарх Філарет на прохання, висловлене від імені та за дорученням патріарха Кирила, надіслав до нього лист, який публікується в копії. В цьому листі були враховані побажання з боку Московського Патріархату «обійти гострі кути» для того, щоби обидві сторони мали можливість у діалозі «зберегти лице»”, – сказано в заяві.

“Слід зазначити, що у листі не йдеться про «прохання» Патріарха Філарета – він «закликає» своїх адресатів визнати від початку не дійсними ті рішення, які Московському патріархату заважають відновити молитовну єдність з Помісною УПЦ – Київським патріархатом”, – наголосили в Києві.

“Після такого рішення патріарх Філарет висловлює сподівання на рішення РПЦ визнати автокефалію УПЦ”, – йдеться у відозві.

“Що ж стосується тих «провин», які приписуються патріарху Філарету Московським патріархатом, зокрема «провини розколу», то патріарх Філарет ніколи не визнавав, не визнає і не буде визнавати себе у них винним – а тому не має підстави в цьому каятися. Навпаки, провина розділення Православ‘я в Україні лежить на організаторах так званого «Харківського собору», які повинні були би визнати це і покаятися у вчиненому порушенні церковних канонів”, – заявили в УПЦ КП.

Читайте також:
“Патріарх Філарет у пасхальному посланні сказав про війну МІЖ НАРОДАМИ”

Делегація УПЦ КП їздила в Стамбул для переговорів про визнання
Вселенським патріархом. ЗВІТ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна