НАБУ і САП домовилися в Генпрокуратурі про “деескалацію”

 

Керівники НАБУ і САП – Артем Ситник і Назар Холодницький – у четвер, 30 листопада, провели двогодинну зустріч у ГПУ з генпрокурором Юрієм Луценком, після якої оголосили про певні процесуальні компроміси з Генеральною прокуратурою й СБУ.
Це сталося після провалу операції Національного антикорупційного бюро в Державній міграційній службі та повідомлень про затримання семи чи восьми агентів НАБУ співробітниками СБУ.

Жодного зі співробітників Бюро після інциденту із заступником голови ДМСУ Діною Пімаховою, яку провокували на хабар, не буде затримано – про це заявив на брифінгу біля ГПУ директор НАБУ Артем Ситник.

“Я одразу хотів би сказати, що ця операція [в ДМСУ] тривала з весни, дуже багато злочинних дій [щодо першої заступниці ДМСУ Діни Пімахової] було задокументовано. Але вчорашня подія (…) це наше розслідування, цю операцію фактично припинили. Що стосується подальшої долі як цих проваджень, так і працівників НАБУ, то щойно в ході розмови з генпрокурором було визначено, що нікого затримано не буде, під вартою працівників НАБУ не буде”, – сказав Ситник.

“Адже у них (Генпрокуратури) розслідування, яке було розпочато за заявою першого заступника голови ДМС. Це розслідування стосується нібито провокації хабара з боку працівників НАБУ. Наше розслідування стосується саме тієї схеми, яку розробляли в ході цієї операції”, – зазначив голова Бюро.

На запитання журналістів, де перебувають нібито затримані СБУ сім агентів НАБУ (серед них і агент “Катерина”, відома за “бурштиновою” справою нардепа Розенблата), Ситник сказав: “У місті Києві”.

Керівник САП Назар Холодницький заявив, що сподівається на співпрацю з ГПУ в цій справі: “Зі свого боку (САП і НАБУ), ми обіцяємо повне сприяння Генеральній прокуратурі в їхньому розслідуванні й очікуємо, що така ж адекватна відповідь буде з боку ГПУ. Нам важливо встановити об’єктивну істину”.

Холодницький також сказав: “На даній стадії ми не хочемо оголошувати факти, які мали місце вчора, бо триває слідство і є таємниця слідства. Багато домислів озвучені у ЗМІ сьогодні й вчора”.

Ситник підтвердив: “Щоб ці розслідування (ГПУ й СБУ) були проведені максимально ефективно і були прийняті законні рішення, більше інформації зараз ми давати не будемо. Але всі відповіді буде дано в ході розслідувань цих справ”.

При цьому голова НАБУ кілька разів наголосив, що через дії ГПУ і СБУ розслідування Бюро щодо ДМСУ зірвано.

Артем Ситник також сказав, що генеральний прокурор Юрій Луценко не був обізнаний щодо спеціальної операції НАБУ з виявлення хабарництва у міграційній службі (у справі про виготовлення фіктивних паспортів).

За словами голови НАБУ, на зустрічі він і голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з’ясували, що СБУ та ГПУ не володіли всією інформацією щодо операції Бюро в ДМС.

Ситник сказав, що вони з Холодницьким усе розповіли Луценку, “щоб розслідування і НАБУ, і Генпрокуратури були об’єктивними”.

Читайте також:
НАБУ заявило про диверсію з боку Генпрокуратури й СБУ.
У Бюро обшуки, затримані ще сім агентів

Як відомо, 29 листопада Державна міграційна служба повідомила, що агента НАБУ затримали під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій. Було акцентовано, що це Сергій Боярський – син колишнього нардепа від Партії регіонів.
Крім того, ввечері у Національному антикорупційному бюро СБУ провела обшуки.

30 листопада НАБУ заявило, що її детектив не пропонував хабар, а проводив спецоперацію, в яку втрутилися Генеральна прокуратура та Служба безпеки України, зірвавши її.
За твердженням НАБУ, ведучи прослуховування для Бюро, СБУ “завербувала” підозрювану для тиску та кримінального переслідування працівників антикорупційного бюро.

Діна Пімахова заявила, що її родич у Запоріжжі продавав мікроавтобус, а Сергій Титенков (він же Боярський) вийшов на неї, а потім схиляв до хабара. Вона звернулася до СБУ через це, і Титенков виявився працівником НАБУ.

Пімахова заперечує, що вимагала хабар у 30 тисяч за легалізацію іноземців.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна