Київський ветеран ГРУ ГШ СРСР, який шпигував на Росію, отримав 12 років тюрми

 

До 12 років позбавлення волі засуджено мешканця Києва – ветерана ГРУ ГШ ЗС СРСР, який працював на російські спецслужби і був затриманий при спробі передати їм секретні дані про бойові підрозділи ЗС України.
Про це “Новинарні” стало відомо від прес-центру СБУ.

Співробітники СБ України встановили, що підполковник Головного розвідувального управління Генштабу збройних сил СРСР у відставці був “розконсервований” російськими спецслужбами після початку російської агресії проти нашої країни. Він отримав завдання – через підкуп залучати до “співробітництва” українських військовослужбовців для отримання від них відомостей про бойові частини і підрозділи Збройних сил України в районі проведення АТО.
Оперативники спецслужби задокументували, що в Києві шпигун РФ вийшов з пропозицією про співпрацю на командира одного з підрозділів бригади ЗСУ. Після зустрічі з російським агентом офіцер української армії відразу звернувся до СБ України з відповідним повідомленням.

Як писала “Новинарня“, у квітні 2016 року співробітники СБ України затримали агента у пункті пропуску “Сеньківка” на Чернігівщині. Він прямував на територію Брянської області для зустрічі із представником російської військової розвідки.

Під час огляду речей російського агента правоохоронці виявили приховані під підкладкою верхнього одягу та під штанами таємні документи.

Варто нагадати, що 8 квітня 2016 року повідомлялося: підполковник запасу (ветеран ГРУ) працював на країну-агресора разом із сином. І затримали їх перед перетином кордону обох.

Відео затримання:

“За задумом кураторів, російські спецслужби мали б отримати інформацію про систему фортифікаційного облаштування однієї з бригад ЗСУ в районі проведення антитерористичної операції та диспозиції українських військових підрозділів.
За висновками військових експертів, здобута інформація була б використана противником у нанесенні вогневих ударів по позиціях української армії та проведенні диверсійної діяльності”, – ідеться в повідомленні СБУ 29 листопада.

Одназу після затримання зловмисників у спецслужбі заявляли, що агенти везли російським ГРУшникам, зокрема, креслення системи мінно-вибухових інженерних загороджень однієї з бригад ЗСУ в районі АТО та диспозиції українських військових підрозділів оперативно-тактичної групи “Луганськ”.

“Обидва чоловіки, як встановили правоохоронці, нещодавно отримали російське громадянство. Підполковник запасу вже перебуває на пенсійному обліку у військовому комісаріаті Тульської області та отримує пенсійне забезпечення в Росії”, – писала тоді “Новинарня” з посиланням на СБУ.

Деснянський районний суд Києва визнав затриманого винним у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (“державна зрада”) і призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією всього належного йому майна.

Читайте також:
Мешканцю Чернігівщини, завербованому ФСБ РФ, інкримінують державну зраду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна