Данія ухвалила закон, який дозволяє блокувати “Північний потік-2”

 

Парламент Данії ухвалив закон, який дозволяє заборонити прокладання газопроводу “Північний потік-2” через територіальні води країни.

Як повідомляє Reuters, закон дозволяє уряду країни накласти вето на будівництво газопроводу з міркувань безпеки чи зовнішньополітичних інтересів.

Раніше зовнішньополітичні і безпекові мотиви не були достатньою підставою для заборони проектів у територіальних водах Данії.

Як відомо, консорціум Nord Stream з офісом у Швейцарії – “дочка” російської державної компанії “Газпром” – має намір побудувати газопровід протяжністю 1200 км по дну Балтійського моря до Німеччини.
Він пройде через економічні зони Фінляндії та Швеції, а також через 139 км територіальних вод Данії, зосереджуючи майже весь експорт російського газу до Європи на одному маршруті.

Супротивники проекту – у тому числі Польща, країни Балтії та Данія – стверджують, що “Північний потік-2” збільшить залежність ЄС від “Газпрому”, який вже постачає близько третини об’ємів газу до ЄС.
Німеччина підтримує “Північний потік-2” з економічних міркувань, заявивляючи, що він додасть ресурсів на ринок і знизить ціни.

У червні Європейська комісія попросила держави-члени надати їй мандат на ведення переговорів безпосередньо з Росією. Для надання мандату необхідно отримати кваліфіковану більшість, тобто дозвіл мають дати 21 із 28 країн ЄС.

Раніше повідомлялося, що Nord Stream розробила альтернативний варіант маршруту газопроводу “Північний потік-2” в обхід Данії, зазначає “Європравда”.

Читайте також:
Порошенко у Брюсселі розповів про загрози “Північного потоку-2”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна