Чотирирічний звіт НАТО: зростає ризик великої міждержавної війни

 

Зростаюча військова потуга Китаю та Росії кидатиме виклики для трансатлантичного альянсу в найближчі роки, а заходи НАТО, спрямовані на посилення своїх можливостей, можуть призвести до нової гонки озброєнь на кшталт «холодної війни».

Про це йдеться в доповіді НАТО, яку цитує “Голос Америки”.

У звіті, що видається що чотири роки, названо 20 глобальних тенденцій, які можуть вплинути на Північноатлантичний альянс до кінця 2035 року, – починаючи від штучного інтелекту та прискорення розвитку технологій до зміни клімату та зростаючої нерівності.

Генерал Деніс Мерсьє, верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО з питань трансформації, заявив у коментарі інформаційному агентству Reuters, що звіт свідчить про більший ризик виникнення великої міждержавної війни, ніж у звіті НАТО 2013 року.

«Ми бачимо значне збільшення ризику виникнення великого міждержавного конфлікту», – заявив Мерсьє в інтерв’ю за лаштунками Берлінської конференції з питань безпеки.

Його команда навесні оприлюднить додаткову доповідь, в якій міститиметься інформація про те, що НАТО має зробити, аби реагувати на ці виклики й тенденції.

«Глобальне усвідомлення є більш необхідним, ніж раніше. Ми повинні бути готовими до будь-якого сценарію», – сказав Мерсьє.

За його словами, глобалізація означає, що НАТО має зважити фактори поза межами свого регіону, включаючи військову експансію Китаю та Індії.

Легкий доступ до технологій та глобальний характер кіберпростору полегшить розширення терористичних мереж, загрожуючи існуючій майже монополії, яку державні суб’єкти мають у галузі високотехнологічної зброї, зазначають автори звіту.

Екологічні фактори також відіграватимуть більшу роль, зокрема вищі темпи стихійних лих. А також зростання глобального боргу та зменшення довіри до фінансових установ.

У звіті вказується, що витрати на оборону почали зростати після анексії Росією українського Криму у 2014 році, а прогнози передбачають подальше збільшення до 2045 року.

Але автори попереджають, що збільшення витрат «може створити безпекову дилему та розпочати перегони озброєнь, як це було під час “холодної війни”».

Деніс Мерсьє заявив, що у НАТО вже працюють над розширенням своїх можливостей у сфері кібердомену і забезпеченням кіберзахисту в кожній збройовій системі та мережі.

«У НАТО ми перебуваємо під постійним нападом в кіберпросторі», – сказав він, зазначивши, що Альянс досі виявився “непоганим” у самозахисті, але повинен залишатися пильним.

Читайте також:
У НАТО не задоволені виконанням Україною річної програми співробітництва

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна