Надія Савченко і два нардепи БПП підписалися під закликами “Опоблоку” повернути блакитний берет ВДВ

 

Група народних депутатів України – переважно з “Опозиційного блоку” – зверталася до президента Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та міністра оборони України Степана Полторака із закликом не допустити відмови від радянської символіки Високомобільних десантних військ (ВДВ) – блакитних беретів та тільняшок.

Як передає “Новинарня“, підписи з одного з таких листів оприлюднив у “Фейсбуці” помічник міністра оборони Юрій Бірюков.

“Что объединяет Вилкула, Колесникова, Сажко (Оппо), Павлова (Оппо) и… Надю-нашу-звезду-Савченко?
Их объединяет официальное письмо на Премьера с требованием защитить честь голубого берета и голубой тельняшки, не дать посрамить светлый образ ВСУ и еще много всяких слов”, – написав Бірюков у соцмережі 28 листопада.

На фото видно, що лист підписали зокрема нардепи від “Опоблоку” Сергій Сажко (ветеран ВДВ, афганець), Дмитро Колєсніков (ветеран ВДВ, екс-голова Дніпропетровської ОДА 2012-2014 років – Бірюков сплутав його з екс-нардепом і віце-прем’єром Борисом Колесниковим), Костянтин Павлов, Олександр Вілкул, Андрій Гальченко, Іван Мирний, Євген Балицький, член “Українського вибору” Медведчука Василь Німченко.

Крім того, свої підписи під зверненнями поставили депутати Надія Савченко (позафракційна, колишня військова з Повітряних сил та батальйону “Айдар”), Дмитро Андрієвський (Блок Порошенка, афганець, народився в РФ у сім’ї військового), Сергій Куніцин (голова Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану, поранений в боях), Яків Безбах (позафракційний). Ще один підпис нерозбірливий.

Як з’ясувалося, листи щодо ВДВ парламентарії підписали ще 14 листопада – за тиждень до святкування нового дня перейменованих Десантно-штурмових військ (21 листопада).

Ініціатором звернень виступив “опоблоківець” Сергій Сажко – уродженець Мар’їнського району Донеччини, голова міськради Курахового у 2010-2014 роках, учасник війни в Афганістані, ветеран-десантник.
У квітні 2014 року він був помічений на мітингу в місті Курахове за “референдум ДНР”, а восени  того ж року проходив у кримінальній справі про зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України (сепаратизм).

На своєму сайті Сажко оприлюднив лист до президента, в якому йшлося: “Заплановані зміни [щодо заміни блакитних беретів на марун і смугастих тільників – на камуфляж] викликали вкрай негативну реакцію більшості представників особового складу ВДВ і ветеранів цього роду військ, які свого часу з гордістю носили блакитні берети та тільники…
Розуміємо, що ці зміни викликані курсом на євроатлантичну інтеграцію українського війська, але, глибоко поважаючи історію й традиції інших країн, повинні зазначити, що у нас є свої власні досягнення…
Бойовий шлях українських бійців-десантників – одна з найяскравіших сторінок в історії незалежної Української держави. Пройдено цей шлях саме в тільняшках і блакитних беретах. І зараз, відстоюючи свободу і незалежність нашої Батьківщини на сході країни, десантники дають гідну відсіч агресору“.

За словами Сажка, який свого часу також служив у ВДВ, прийняття подібних рішень (про відмову від блакитного берета) – “це неповага і до ветеранів, які роками вірою і правдою служили українському народу, і до тих десантникам, які сьогодні захищають незалежність країни на Донбасі”.

На підтримку своїх аргументів Сажко та інші підписанти звернень виклали лист на цю ж тему від ГО “Громадська спілка “Всеукраїнський союз громадських організацій ветеранів десантних військ “Союз десантників України”, який підписав голова ради СДУ полковник Сергій Лісовий – афганець, командувач аеромобільних військ ЗС України в 2006-2012 роках.

Депутати-підписанти наголошували, що засновник ВДВ СРСР Василь Маргелов – “українець”, уродженець Дніпропетровська, і відтак зверталися з проханням до керівництва держави і МОУ “виважено підійти до розгляду означеної проблеми та прийняти вірне рішення”.

Раніше із різкішою заявою з приводу символіки ДШВ виступив народний депутат від “Опоблоку” криворіжець Дмитро Колесников, близький до Ріната Ахметова (екс-директор ЦентрГЗК, нардеп від Партії регіонів з 2007 року, міністр промислової політики в уряді Азарова з 2010 року, голова ДніпрОДА у 2012-2014 роках).

“Немає більше в десантників України блакитного берета! Перефарбували!
Звертаюся до сьогоднішніх реформаторів. Ви перекреслюєте честь, доблесть, мужність і відданість сотень тисяч десантників України. Своєю нестримною колінопреклонною перед своїми кураторами політикою ви плюєте в обличчя ВДВ. Тим більше, що з вас навряд чи хтось служив в цих військах.
Не смійте, приберіть лапи!

P.S. Василю Пилиповичу [Маргелов], не перевертайся, спи спокійно!

Все свою життя 2 серпня я надягатиму НАШ ГОЛУБИЙ БЕРЕТ і тільник!
За ВДВ! Ніхто крім нас!”
– підписався: “старший сержант повітряно-десантних військ спеціального призначення Дмитро Колесніков”.

Надія Савченко ще раніше ставала на захист блакитного берета та Дня ВДВ 2 серпня.

Читайте також:
МОУ презентувало пронизливий ролик про новий колір берета десантників
– марун. ВІДЕО

Новий день десантника: ДШВ замість ВДВ, марун із крилами Михаїла
замість голубого берета. ФОТОРЕПОРТАЖ

Як писала “Новинарня“, нову символіку та колір для Високомобільних десантних військ тривалий час просувала група волонтерів-розробників на чолі з Віталієм Гайдукевичем.

Командування ВДВ на чолі з генералом Михайлом Забродським та багато рядових десантників спершу виступали проти відмови від звичної колористики, прийнятої з часів СРСР, захищаючи блакитні берети.
Однак 30 жовтня прес-служба командування ВДВ видала заяву з повідомленням про прийняття кольору марун для беретів.
У військах визнали ідеологічне значення символіки, зокрема те, що блакитний колір беретів, крім України, досі використовують лише десантники Росії та її країн-сателітів.

У руслі цієї реформи відбувся також ребрендинг назви військ. Адже українська абревіатура ВДВ – Високомобільні десантні війська, прийнята при президенті Януковичу в 2012 році (замість аеромобільних військ), як і блакитний берет, відсилає до російського сенсу ВДВ – “воздушно-десантные войска”.

Скасовано також спільний з РФ День ВДВ 2 серпня, коли ветерани-десантники традиційно зловживали алкоголем і купалися у фонтанах, – замість нього Днем ДШВ стало 21 листопада, день архістратига Михаїла, покровителя десантників.
Гасло “Ніхто крім нас” змінено на “Завжди перші”.

Після церемонії заміни беретів на Михайлівській площі МОУ презентувало ролик про новий колір берета десантників – марун, “блакитний, обмитий кров’ю”.

Читайте також:
Генерал Забродський розповів про нову назву ВДВ, берет та змінене свято

“Я знаю прізвище одного з майбутніх начальників Генштабу ЗСУ”,
– Гайдукевич про День ДШВ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна