За що поліція затримала трьох ветеранів “Донбасу” Семенченка, а одного вже заарештували

 

У неділю, 26 листопада, правоохоронці затримали в різних містах України двох ветеранів батальйону “Донбас”, які беруть участь у політичних акціях “Руху визволення” на чолі з екс-комбатом, народним депутатом України Семеном Семенченком.
Анатолій Виногродський “Гал” затриманий у Києві на Оболоні, Леонід Литвиненко “Бек” – у Новограді-Волинському Житомирської області.
Як передає “Новинарня“, про це повідомляє ФБ-сторінка “Руху…”

За повідомленнями учасників акції, затриманих везуть у Маріуполь Донецької області для обрання запобіжного заходу. Напередодні тамтешній суд уже арештував ще одного ветерана “Донбасу” – Олександра Новікова “Хаммера”, який був затриманий у Києві 24 листопада.

“За рішенням суду чоловіка заарештовано на 60 діб без права внесення застави. Його підозрюють у викраденні людини та ще кількох кримінальних правопорушеннях”, – повідомили в прес-службі Національної поліції України.

“У 2014 році підозрюваний був одним із тих, хто близько трьох місяців протримав в полоні бійця батальйону «Донбас», який на той час займався кадровими питаннями. За словами полоненого, 90 днів його тримали зв’язаним, годували раз на три дні, не дозволяли вставати зі стільця та готували до страти”, – пояснили в поліції.

Рішення про обрання запобіжного заходу підозрюваному у викраденні бійця батальйону “Донбас” було прийнято судом у рамках кримінального провадження, відкритого за кількома статтями Кримінального кодексу України – “катування” (ст. 127), “незаконне позбавлення волі або викрадення людини” (ст. 146), “Недбале ставлення до військової служби” (ст. 358) та ін.

Щодо Виногродського й Литвиненка, то в поліції заявили, що “одного з колишніх керівників батальйону «Донбас» та його поплічника затримали за напад на охоронця одного з ПСП (приватне сільгосппідприємство) на Кіровоградщині. Подія сталася у липні цього року”.
Зазначається, що дії затриманих були кваліфіковані слідчими за ч. 2 ст. 187 (“розбій”) ККУ. Зловмисникам було заочно оголошено про підозру.

“Обом інкримінують якийсь напад у Кіровоградській області, але везуть перевіреним маршрутом – до слідчого донецької поліції Артема Подвига. Він сьогодні домігся арешту закритим судом у Маріуполі Олександра Новікова, ветерана “Донбасу” з позивним “Хаммер”, – написав у “Фейсбуці” один із лідерів протестної акції в Києві Єгор Соболєв, народний депутат від “Самопомочі”.

У “Русі визволення” затримання Леоніда Литвиненка біля Новограда-Волинського пояснюють тим, що в цьому районі ветерани “Донбасу” влаштували “блокаду олігархів” – “це якраз те місце, де безконтрольно і без розмитнення потрапляють в Україну тисячі тонн нафтопродуктів через державну трубу Грозний- Армавір-Трудова. Якщо коротко, то наступили на хвіст ворогу України Медведчуку”.

“Там “Рух визволення” блокує організовану фірмами Віктора Медведчука контрабанду російського палива до України”, – пояснили на ФБ-сторінці, але не розкрили спосіб протидії роботі нафтопроводу.

“Бека” “викрали” тоді, коли він виїхав із табору блокувальників у місто, повідомили в “Русі…” та оприлюднили відео затримання чоловіка силовиками.

“Частина трубопроводу, що йде територією України, до війни контролювалась російською “Транснєфтю”. Всупереч заявам СБУ про повернення труби у власність України, вона опинилося під контролем компаній, що пов’язані із Віктором Медведчуком. При цьому, згідно розслідувань незалежних журналістів, паливо за завищеними цінами реалізується Збройним силам України”, – заявляють прибічники Семенченка.

На ФБ-сторінці “Руху визволення” сказано, що Новікову – уродженцю Донеччини і колишньому бійцю батальйону “Донбас” – Генпрокуратура і раніше погрожувала справою про позбавлення волі іншого бійця, “якщо він не дасть покази проти першого командира “Донбасу” Семена Семенченка”.

“Тоді доброволець записав і оприлюднив “пропозицію” прокурора. Через півтора роки, коли “Хаммєр” вийшов з нами у Києві під Парламент з вимогою ухвалення антикорупційних законів – його викрав і вивіз до Маріуполя спецпідрозділ Донецької поліції”, – ідеться в заяву “Руху…”

Там скликають мітинг у Києві проти сваволі влади 27 листопада о 19:00.

Нагадаємо, намети прибічників Михеїла Саакашвілі та ветеранів із середовища Семена Семенченка залишаються біля Верховної Ради з 17 жовтня. За цей час вимоги кількох сотень протестувальників багаторазово змінювалися й доповнювалися.

Читайте також:
Батальйон ЗСУ “Донбас” просить не пов’язувати з ним
“тітушок Семенченка” під Радою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна