Херсонський журналіст Юрій Ковальчук, який став бойовиком “ДНР”, отримав тюремний строк

 

Колишній херсонський журналіст і бойовик “ДНР” з угруповання “Сомалі” засуджений до п’яти років позбавлення волі.
Про це повідомив прес-центр СБУ.

Як повідомили у Службі, журналіст з Херсона в травні 2014 року приєднався до незаконних збройних формувань. Він став військовим кореспондентом сепаратистських інтернет-видань “Политнавигатор” і “Русская весна” та вів активну пропаганду проти України.

Слідчі встановили, що з жовтня 2014 до березня 2015 року зловмисник знаходився в складі бандформування “Сомалі”. Правоохоронці встановили причетність бойовика до нападів на українських військових.

Чоловік виїжджав до Росії і анексований Крим для отримання інструкцій від кураторів антиукраїнських інформаційних кампаній.
За версією СБУ, його затримали в червні 2017 року, коли бойовик намагався заїхати в країну через Харківську область.

Під час досудового слідства зловмисник надав покази щодо контактів з представниками колишньої влади, відповідальними за організацію та фінансування антиукраїнських інформаційних кампаній.

Рішенням суду пропагандиста визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України (“створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності”) та засуджено до п’яти років позбавлення волі.

Свою вину він визнав.

За інформацією “Політнавігатора”, засуджений – їхній співробітник Юрій Ковальчук.

34-річний уродженець Нової Каховки із 2014 року виїхав на Донбас, надалі проживав  в окупованому Луганську, отримав так зване “громадянство ЛНР”.

За даними сепаратистського видання, у червні 2017 року він спробував провідати в Новій Каховці важко хвору матір і при спробі виїхати з України (Харківська область) в Російську Федерацію був затриманий російськими прикордонниками поза офіційним пунктом пропуску. Після чого, за словами родичів, був переданий українській Державній прикордонній службі, а звідти – в СБУ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна