“Витягніть нас. Два 300…” Бій під Сентянівкою: четверо загиблих, двоє врятованих, полонений. ВІДЕО

 

Поранений боєць 16 омпб на ім’я Роман (другий праворуч попереду), який просидів ніч поранений в окопі, потрапив у полон до бойовиків

У бою 23 листопада в районі села Кримське (Новоайдарський район Луганської області загинули чотири бійці Збройних сил України.
Один військовий із числа поранених потрапив у полон.

Як передає “Новинарня“, такі дані офіційно підтверджує прес-служба 16-го окремого мотопіхотного батальйону, що входить до складу 58 омбр ЗСУ (ППД – Глухів).

Одного із загиблих було евакуйовано одразу після бою. Ще три тіла бойовики “ЛНР” передали українським ветеранам Афганістану в суботу, 25 листопада.

Згодом стали відомі прізвища всіх чотирьох загиблих.

Оприлюднені різними джерелами обставини боєзіткнення вказують на те, що воно сталося на території, яку контролюють бойовики “ЛНР” – з іншого боку Бахмутської траси, біля біля смт Сентянівка (колишня назва – Фрунзе).

Карта місцевості з приблизним розташуванням сил і лінією розмежування. Джерело: Military Maps

У дописі на фейсбук-сторінці 16 омпб зазначено:
“У зв’язку з поширенням викривленої інформації щодо загиблих військовослужбовців у бою 23 листопада під Кримським Луганської області надаємо роз’яснення.

Офіційно повідомлялося, що на вказаній території загинули чотири українські військові.

Зокрема підтверджується, що в нерівному бою поліг один боєць 16 омпб, тіло якого було доставлено на українську сторону. Це молодший сержант Денис Кривенко. Інформація щодо трьох інших військових батальйону буде повідомлена тільки після передачі тіл і підтвердження їх осіб.

Пізніше [прес-центр штабу АТО і речник Міноборони з питань АТО] повідомили про повернення двох наших армійців.
Двоє українських військових, яким живими вдалося вибратися з бою, не є бійцями з числа попередньо названих чотирьох загиблих.

На жаль, одному військовослужбовцю батальйону не вдалося вибратися з поля бою – він потрапив у полон до російських найманців”.

Обставини й місце бою

Прес-центр штабу АТО і речник МОУ повідомляли про п’ятьох загиблих внаслідок бойових дій 23 листопада.
Представник Міноборони Андрій Лисенко акцентував увагу на тому, що ця інформація є попередньою й буде уточнюватися. Він додав, що втрати ворога за цю добу склали 17 осіб (з ним вісім загиблих і дев’ять поранених).

Кореспондент ТСН повідомляла, що, “за словами українських військових, ворог влаштував їм засідку. До наших позицій підійшла диверсійна група. Атаку почали відбивати. А в прилеглих окопах чекали кадрові російські вояки”.

Сторона бойовиків “ЛНР” заявляє, що боєзіткнення відбулося біля смт Фрунзе (нова назва – Сентянівка), південніше Бахмутської траси, куди підійшла диверсійна група ЗСУ.

Так званий командир батальйону “Призрак” Олексій Марков писав у соцмережі: “укропи вкотре спробували перебратися через “Бахмутку” на наші позиції. Кінець був трохи передбачуваний: четверо “двохсотих” з їхнього боку, двоє “трьохсотих” (поранених) з нашого… Але я до сих пір не можу зрозуміти, на що вони розраховували, вискочивши за 40 метрів на два кулемети”.

Згідно з офіційними повідомленнями “народної міліції ЛНР”, троє військових ЗС України підірвалися на міні під час відходу.

Є відомості, що підрив відбувся на встановлених перед позицією сепаратистів мінах ПОМ-2 (протипіхотна осколкова міна).

Троє загиблих бійців ЗСУ під Сентянівкою

24 листопада бойовики оприлюднили фото й відео, показавши трьох загиблих військовослужбовців ЗСУ під Сентянівкою перед евакуацією тіл.

Відео:

Той самий Марков уточнив, що один із чотирьох “двохсотих” виявився живим – він просидів ніч в окопі.

ОНОВЛЕНО. 28 листопада Військове телебачення України оприлюднило коментарі офіцерів 58-ї бригади, які розповіли про бій таке.

Близько восьмої години вечора спостерігач помітив рух групи з боку терористів в кількості 10-12 осіб. Вони рухалися до Бахмутської траси, аби її перетнути. Наші зрозуміли, що це спроба бойовиків обійти позиції 16-го батальйону та завдати удару з флангу.
Для перехоплення вийшла мобільна група. Зав’язався бій. Наші застосували міномети. Противник почав відхід.
Група з 16 омпб стала переслідувати бойовиків, але біля Бахмутської траси потрапила в засідку.

Відповідно до заяви офіцера з 58 омпбр бригади, втрати особового складу – 4 загиблих, 3 поранених, 1 полонений.

“Двоє вийшли, молодці хлопці, зорієнтувалися в ситуації. Вони діяли професійно, прийняли там локальний бій, замінували навколо себе підходи, замінували “Муху” там. І це вдалося – вона підірвалася, коли їх там хотіли добити, вважаючи полоненими. Потім замінували повторно, і ще один був [бойовик] вбитий. Просиділи до ранку наступного дня, 24 листопада. Зорієнтувалися в ротації тієї групи, яку “сепари” поставили, щоб добивали всіх, хто буде підходити для допомоги пораненим. Додумалися дочекатися ротації – і в той момент чкурнули до траси і вийшли на наш спостережний пункт. Вийшли пораненими”, – розповів офіцер на ім’я Сергій.

За його словами, противник мав втрати “і в близькому контакті”, і коли наша батарея побила групу бойовиків, яка заходила у фланг.

“Ні метра позиції не було втрачено. Більше того, ми показали, що такі вояжі – вони неможливі”, – сказав військовий ЗСУ.

Інший представник підрозділу додав, що з боку ворога також були загиблі, які “лежали там до ранку”.

У коментарі ТСН він визнав, що переслідування бойовиків за Бахмуткою було помилкою: без цього можна було обійтися хіба що пораненими з українського боку, без загиблих.

Полонений

Як зазначив “офіційний представник народної міліції (армії) ЛНР” Андрій Марочко, пораненого виявили під час евакуації тіл трьох загиблих українських військових – його нібито при відступі “кинули помирати на мінному полі”.

На відео видно, як полоненому надають першу медичну допомогу, роблять перев’язку.

Боєць поводиться гідно, представляється: “Фурсов Роман Вікторович, 58-ма бригада” (прізвище не досить чітко).

У нього осколкове поранення верхньої третини спини, руки та рвана рана голови, зокрема відірвана частина лівої вушної раковини.

Коли Романа виявили бойовики, в нього були перев’язані рука й голова.

Сепаратисти також виклали ще одне відео – як Романа знайшли в укритті:

У штабі АТО перевіряють інформацію взятого в полон українського військового у районі Кримського.
Про це повідомив речник прес-центру штабу АТО Василь Лабай в коментарі InfoResist.

“Враховуючи той безлад, який зараз відбувається в непідконтрольному українській владі Луганську, бойовики дедалі частіше поширюють неправдиву інформацію про Збройні сили України, щоб відвернути увагу від тих подій, які відбуваються в Луганську. Ми бачили це відео і зараз відповідні органи вивчають його”, — сказав підполковник Лабай.

Він зазначив: якщо ця інформація підтвердиться, то “українська влада буде боротися за якнайшвидше звільнення нашого військового, як і за інших українських полонених”.

Пізніше інформація про полоненого була підтверджена.

Загиблі

Бойовики показали зброю та речі, які знайшли із загиблими – автомати, ріжки з набоями, ручні гранати, використані тубуси РПГ, прапор “Волинські патріоти”, жетони з символікою ОБСП “Донбас”, хрестик.

Також знайдено записку:

Текст: “Витягніть нас. Два 300[-х] (поранених). Нас 3. Двайте міномет”.

На відео показано, як представник бойовиків Андрій Марочко (він дає щоденні брифінги в Луганську про оперативну обстановку на фронті) демонстративно набирає останні номери з телефонів загиблих.

Зокрема, він говорить із матір’ю одного з полеглих бійців, яка називає власника телефону: Саша, Олександр Тюменцев (прізвище не надто розбірливе).

“Вибачте, будь ласка, але ваш син помер”, – каже Марочко.

Бойовик демонструє номер матері на камеру. Останній виклик від мами датований 11:59 24 листопада.
На заставці смартфона – військовий обіймає дитину, дівчинку.

Марочко “сповіщає” про загибель

“Звиняйте, Саня загинув”, – каже він у розмові з іншим контактом Саші, вже українською мовою.

 

ОНОВЛЕНО. Згодом у 16 омпб підтвердили:
“Старший лейтенант Олександр Тюменцев родом з Лубен Полтавської області. Йому було 39. Служив на посаді командира гранатометного взводу роти вогневої підтримки”.

Олександр Тюменцев, випускник Одеської військової академії

“Тюмень” був авторитетном командиром підрозділу і безстрашним бійцем. Мужньо рвався в бій, хотів витягнути поранених, але… Він сам потрапив під вогонь, отримавши множинні рани голови”, – зазначили в батальйоні.

 

Ще один загиблий – Шевченко Сергій Павлович, позивний “Шева”. Його жетон показували на камеру бойовики.

Народився 18 травня 1974 року. Так само прийшов у 16 омпб з батальйону “Донбас” НГУ.

Солдат. Родом із Новопокровки Чугуївського району Харківської області. Отримав важкі поранення в груди.

Сергій Шевченко з дружиною

 

Ім’я ще одного загиблого – Олександр Сухінін, позивний “Баня”, родом з Макіївки Донецької області. 45 років.

“Справжній патріот, боєць. У 2014-2015 роках – батальйон спецпризначення “Донбас” (3027, 3057), 2016 рік- ДУК “Правий сектор”, 2017 – 16-й батальйон 58-ї бригади”, – розповів у “Фейсбуці” користувач Михайло Палазник.

Сержант. Командир гранатометного відділення в роті “Донбас” 16 омпб.

Залишились дружина Людмила в Києві, дорослі дочка та син.

Олександр Сухінін – другий праворуч у чорній футболці

Сухінін Олександр Віталійович народився 25 квітня 1972 року.

 

Як уже йшлося вище, першим був евакуйований Кривенко Денис Вікторович, позивний “Ніндзя”.

Із Дніпра. Молодший сержант, сержант з матеріального забезпечення роти “Донбас” 16 омпб 58 омпбр.

Воював у складі батальйону спецпризначення “Донбас” Нацгвардії, по тому перейшов разом із підрозділом до 16-го окремого мотопіхотного батальйону.

Залишилась дружина та троє неповнолітніх дітей — двоє синів і донька, повідомила прес-служба 16-го батальйону.

Денис Кривенко з дітьми

 

Евакуація трьох загиблих на БТРі бойовиків, кадр відео

Бойовики евакуювали тіла за присутності волонтерів – представників Союзу ветеранів Афганістану Луганщини.

Тіла передали 25 листопада на мосту в районі міста Щастя за посередництва представників місії ОБСЄ.

Як сказав “афганець” Сергій Шонін, обумовлений “режим тиші” при передачі тіл дотримувався “ідеально”. Загиблих прийняли представники Міноборони України.

Відео:




Врятовані

Міністр оборони Степан Полторак зустрівся з бійцем 58-ї мотопіхотної бригади, який вийшов із бою в Новоайдарському районі живим.

“Сьогодні, 25 листопада, під час робочої поїздки до району проведення АТО міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак відвідав поранених військовослужбовців Збройних сил України, які проходять лікування у 59-му Сєвєродонецькому військовому мобільному шпиталі”, – повідомив прес-центр штабу АТО.

“Щойно поспілкувався з бійцем одного з підрозділів ЗС України, який брав участь у нещодавних бойових діях під н. п. Кримське. В ході бою він був поранений та, ризикуючи життям, виходив з ворожого оточення. Тож мав нагоду поцікавився детальним ходом цих подій та станом здоров’я пораненого, побажав військовослужбовцю швидкого одужання від поранення та повернення у стрій, до побратимів”, – написав генерал армії Полторак на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Міністр оборони оприлюднив фото цієї зустрічі.

Глава оборонного відомства нагородив вісьмох поранених військовослужбовців відомчими відзнаками “За зразкову службу” та наручними годинниками.

Ще двох українських захисників рішенням міністра оборони було нагороджено грошовими преміями у розмірі 20 тисяч гривень.

Як зрозуміло зі слів Полторака в сюжеті Військового телебачення, нагороду та 20 тис. грн. на картку отримав зокрема той боєць, який вийшов з ворожої території.

Боєць, який служить з 2016 року, розповідає, що “довелося виходити через їхню територію”.

Про долю другого бійця, який повернувся до українських позицій на другий день, наразі не повідомляється, хоча його згадують у розмовах на відео.

Крім того, Полторак нагородив іменною зброєю також командира 58-ї бригади – це підполковник Михайло Драпатий.

“Ніхто так і не зрозумів, навіщо вони поперли”

Як визнав помічник МО Юрій Бірюков, візит Полторака в ОТУ “Луганськ” стосувався насамперед 58-ї бригади і був пов’язаний із “невдалим рейдом”.

“У мене крім матів по цій історії слів немає… Ініціатива тво командира роти, надивився репортажів про зачистку двох сіл в сірій зоні Світлодарської дуги. Слави захотілося. І поперли.
Сам організатор і загинув першим. І людей поклав. Ніхто так і не зрозумів, навіщо вони поперли”, – написав Бірюков у коментарях в “Фейсбуці”.

При цьому деякі коментатори в соцмережах зазначають, що Бірюков занадто швидко, без службових розслідувань, визначив винних. І при цьому вся вина звалюється на загиблих.

* * *

Пропагандистські ресурси бойовиків пов’язують активні дії сил АТО з призначенням нового командувача операції на Донбасі.

“За наявною інформацією, кривавий герой України, командувач силами карателів ЗСУ в зоні так званої” АТО” генерал Забродський не зважає на втрати особового складу і має намір далі робити спроби поліпшення позицій та просування на порушення Мінських домовленостей, що свідчить про можливі подальші провокації і спроби ескалації конфлікту”, – заявив представник бойовиків “ЛНР” Андрій Марочко.

Українська сторона Спільного центру контролю і координації натомість ввечері 25 листопада поширила повідомлення: “ОРДО і ОРЛО не припиняють використовувати інформаційні провокації для дискредитації підрозділів ЗС України та сил АТО”.

“Українська сторона СЦКК інформує: підрозділи ЗС України не здійснювали просування вперед. Сили АТО повністю дотримуються Мінських домовленостей. Підрозділи ЗС України в зоні проведення АТО можуть удосконалювати свої позиції на лінії розмежування сторін в межах Мінських домовленостей.
Проти України з боку Російської Федерації, ОРДО і ОРЛО ведеться інформаційна війна, яка направлена на дискредитацію ЗС України, сил АТО в очах світового співтовариства”, – сказано в заяві української сторони.

Читайте також:
Крім Агєєва: стали відомі всі імена полонених і вбитих під Жолобком
бойовиків “ЛНР”. Їх таки зарізали (фото 18+)

Росія боїться нападу ЗСУ на “ЛНР” – частина інтервентів поїхала на передову, – Тимчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна