Детективам НАБУ запропонували хабар у $800 тис. у справі про контрабанду в Одесі

 

Детективи Національного антикорупційного бюро України спільно із працівниками Генпрокуратури викрили особу, яка пропонувала співробітнику НАБУ неправомірну вигоду в розмірі 800 тисяч доларів США.

Як передає “Новинарня“, про це 24 листопада повідомила прес-служба НАБУ.

У Бюро зазначили, що ця сума пропонувалася за припинення розслідування детективами НАБУ кримінального провадження, у якому накладено арешт на близько 450 мільйонів гривень коштів підконтрольних викритій особі підприємств.

Попередньо дії особи кваліфіковано за ч.3 ст.369 Кримінального кодексу України (“пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі”).

Наразі, вирішується питання повідомлення викритої особи про підозру та проведення інших невідкладних слідчих дій.

Попередньо дії особи кваліфіковано за ч.3 ст.369 Кримінального кодексу України (“Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі”).

Вирішується питання повідомлення викритої особи про підозру та проведення інших невідкладних слідчих дій.

За словами генпрокурора Юрія Луценка, контрабандист, про якого йдеться – Вадим Альперін.

Як відомо, в листопаді Державна фіскальна служба разом із НАБУ в результаті спільних дій заарештували 450 мільйонів гривень, що належать двом десяткам одеських компаній-імпортерів, які контролює “один із найвідоміших контрабандистів України”. Про це на своїй сторінці в Facebook писав в.о. голови ДФС Мирослав Продан.

“Поясню, як працювала схема. Одеське угруповання контрабандистів створило десятки фірм-одноденок, директорами яких є підставні особи. Ці компанії отримували великий обсяг товару з Китаю (взуття, тканини, сумки тощо). Постачанням товару з Китаю займались аналогічні фірми-прокладки. Контракти ж фактично фабрикували в Одесі. У документах вказували вартість товару, занижену в десять та більше разів. Наприклад, взуття ділки декларували по $0,5 за кілограм!
Отримавши декларації з вочевидь недостовірними даними, митники коригували митну вартість до рівня, який відповідав реальній вартості товару. Але представники одеських компаній, користуючись 55-ю статтею Митного кодексу, вносили на рахунки митниці відповідні фінансової гарантії, що давало можливість направити товар у вільний обіг.
А далі ці компанії-імпортери зверталися до одного з одеських судів. І група суддів скасовувала рішення митниці, фактично зобов’язуючи її розмитнювати товар за значно заниженою вартістю та повертати імпортерові його фінансову гарантію. Хоча було цілком очевидно, що довіряти документам, які надають компанії-імпортери, не можна. Це цілковита фікція. Але одеські судді чомусь цього не помічали.
Ми зібрали всю інформацію щодо дій учасників схеми та надіслали її правоохоронцям. Кошти контрабандистів заарештовані. Я дуже сподіваюсь, що НАБУ доведе цю справу до кінця. І до кримінальної відповідальності будуть притягнуті всі «дійові особи» – у тому числі й представники судової гілки влади”, – розповідав Продан. “Ми вперше почали системно знищувати цей масштабний бізнес”, – акцентував він.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна