УІНП презентував книгу спогадів про події Майдану в регіонах

 

Зі сльозами та спогадами у річницю Революції Гідності відбулася презентація книги «Майдан від першої особи. Регіональний вимір».

Як передає “Новинарня“, це вже третій випуск серії усної історії Майдану, який включає спогади від Автономної Республіки Крим до Луганської області.

Презентація, яка була влаштована Українським інститутом національної пам’яті за підтримки КМДА, відбулася у великій колонні залі Київради – там, де відбувалися важливі революційні події Майдану.

Книга формувалася на основі 2000-годинних аудіозаписів спогадів очевидців подій зими 2013/14 років.

До проекту долучилося 1200 учасників Революції Гідності, з них 415 спогадів було зібрано в регіонах. До збірника «Майдан від першої особи. Регіональний вимір»  увійшло 250 свідчень.

Голова УІНП Володимир В’ятрович відзначив, що презентоване видання відіграє велику роль не лише в історії країни, але й для сучасності.

“Книга “Майдан від першої особи” дуже важлива з історичної точки зору, для того, щоб показати, що Майдан – це не лише Київ, це ціла Україна. Ми підняли дуже цікаву інформацію і стали першими, хто узагальнив події Майдану і зібрав спогади з усіх регіонів в єдине видання. Ця книга для майбутніх поколінь стане ключовим збірником, щоб зрозуміти події 2013/14 років. Я переконаний, що ця книга важлива для теперішнього покоління, вона підживлює пам’ять про Майдан, і ми розуміємо, який великий шлях ми пройшли”, – сказав В’ятрович.

Одна із упорядників видання Тетяна Ковтунович розповіла, що ця збірка є значним кроком в переосмислені подій Майдану.

“Це видання унікальне, адже охоплює велику географію спогадів. Книга містить близько 365 фотографій, а також документи та дописи у “Фейсбуці” з тих подій. У двох частинах буде представлено історії 250 людей з усіх областей України. Ми презентуємо першу частину третього випуску, в якій вміщено 123 спогади. У другій частині планується вмістити 127 спогадів із 13 регіонів країни.
Книга читається дуже легко, бо в ній представлені живі розмови з людьми, які на власному досвіді пережили переломні події. Ці історії не менш цікаві, а подекуди драматичніші, ніж події на столичному Майдані. Сподіваємося, що ця книга допоможе не лише розширити географію Революції Гідності, але й глибше зрозуміти те, що відбувалося зимою 2013/14 років”, – сказала співробітниця УІНП.

“Майдан від першої особи. Регіональний вимір” – це третій випуск серії тематичних видань.
Книга реконструює події місцевих майданів, адже під час Революції столиця перебувала в центрі суспільної уваги, а про те, як відбувалися протестні рухи в областях, широкому загалу відомо не багато.
Укладачі третього збірника спробували заповнити цю прогалину та сформувати уявлення про Майдан як загальноукраїнське явище.

Випуск складається з 25 розділів – за кількістю регіонів України. Частини подаються за назвами областей, розташованими в алфавітному порядку.
Цього року виходить перша частина, до якої увійшли регіони, починаючи з Автономної Республіки Крим до Луганської області. Решту областей буде представлено в другій частині, яка має вийти друком 2018 року.

У презентації книги взяли участь науковці та викладачі місцевих ВНЗ, які займалися збором усних свідчень у регіонах та підготовкою збірника.

Професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Оксана Ярош та професор Криворізького національного університету Тетяна Цимбал розкажуть, як відбувався збір усних свідчень у їхніх містах. Cвоїми спогадами ділились учасники місцевих Майданів, зокрема Максим Кицюк, співкоординатор івано-франківського Майдану; Артур Шевцов, член робочої групи донецького Євромайдану; Надія Мороз, журналістка, волонтерка, учасниця запорізького Майдану; Олексій Цокалов, фермер, громадський діяч, друг загиблого на Майдані Віктора Чміленка; Ірина Кисельова, голова громадської організації «Білоцерківський центр громадських ініціатив»; Ісмаїл Ісмаїлов, співкоординатор кримського Євромайдану  та інші.

Збірник підготовлений у рамках проекту УІНП “Майдан: усна історія”, який стартував навесні 2014 року.
Головна мета проекту – збір усних свідчень очевидців та учасників Революції Гідності.
На основі зібраних спогадів започаткована серія друкованих видань “Майдан від першої особи”. У 2015 році вийшов перший випуск серії “45 історій Революції Гідності”, у 2016 році другий – “Мистецтво на барикадах”.

Читайте також:
Український громадський архів усної історії: в Польщі це робили 25 років,
ми лише починаємо

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна