У Варшаві пояснили, які герої мають об’єднувати Польщу й Україну

 

Варшава не може вказувати Києву, яких діячів героїзувати, але про “злочини УПА” проти поляків на Волині не мовчатиме.

Про це в інтерв’ю виданню wPolityce заявив голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек, передає “Європейська правда”.

“IПН не може визначати українському народу, яких героїв він повинен собі обрати. Однак інститут не може мовчати про злочини проти поляків, здійснених на Волині та в східній Малопольщі”, – заявив Шарек.

На його думку, Степан Бандера, який під час трагічних подій на Волині в 1943 році перебував у німецькому концтаборі, теж несе відповідальність за ці події.

“Лідер завжди несе політичну відповідальність за роботу підлеглих. Я можу навести приклади політиків, які вели тоталітарні держави і не вбивали жодну людину”, – заявив Шарек.

Разом з тим, голова полського ІПН вважає, що українців і поляків можуть об’єднувати інші герої, наприклад, Симон Петлюра чи генерал Марко Безручко, який захищав місто Замостя від більшовиків.

Крім того, об’єднавчими темами він вважає Голодомор в Україні, підпільну діяльність католицької церкви, служіння польських священиків серед українців, діяльність антикомуністичних активістів у 1970-х роках.

Шарек додав, що попри розбіжності, шанси на історичний діалог між Польщею і Україною існують. Наприклад, у сфері обміну архівними документами.

Читайте також:
В’ятрович: Заборона в’їзду до Польщі Шереметі
– спроба влади у Варшаві здобути дешеві політичні дивіденди

“Чорний список” у дії: Польща не пустила в країну Святослава Шеремету

Як інформувала “Новинарня“, 7 листопада президент Польщі Анджей Дуда заявив, що люди з антипольськими поглядами займають важливі місця в українській політиці, і він чекає від президента Порошенка виправлення цієї ситуації.

2 листопада міністр закордонних справ РП Вітольд Ващиковський заявив, що Польща планує забороняти в’їзд громадянам України, які мають антипольські погляди. Ідеться зокрема про героїзацію УПА та Степана Бандери.

18 листопада до Польщі не впустили секретаря Державної міжвідомчої комісії України у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, пам’яті учасників жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремету.
У Польщі підтвердили активацію “чорного списку Ващиковського”.

Польські ЗМІ також повідомляли про нібито заборону на в’їзд до Польщі для голови Українського інституту національної політики Володимира В’ятровича.

Підставою для таких рішень Варшави стало те, що УІНП зупинив для польського Інституту національної пам’яті видачу дозволів на встановлення, легалізацію пам’ятників та проведення ексгумацій в Україні, поки в Польщі не відновлять зруйновані там за останній час такі українські об’єкти.
Сталося це після того, як у квітні було знесено пам’ятник ветеранам УПА в Грушовичах.

Читайте також:
Туск припускає, що у відносинах з Україною Варшава втілює план Кремля

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна