У рамках великого обміну заручниками Україна готова віддати кількох росіян, але не “медійних”, – ЗМІ

 

Списки на обмін заручниками між ОРДЛО й Україною, щодо якого прийняв рішення президент РФ Володимир Путін як зверхник сепаратистів, “сформовані вже майже повністю, проте відомих імен росіян і українців в них поки немає”.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в статті російської “Новой газеты”.

“Російські та українські офіційні особи вже дали зрозуміти, що в рамках майбутнього раунду обміну «всіх на всіх» будуть виміняні лише «рядові» учасники конфлікту на Донбасі. Тоді як «медійні бранці» і «російські військові» обговорюватися не будуть.
Москва заявляє, що принцип «всіх на всіх» не може поширюватися на фігури на кшталт Олега Сенцова, засудженого за статтею про тероризм. У Києві відповідають дзеркально, звинувачуючи єфрейтора Агєєва в терористичній діяльності в складі російського армійського з’єднання”, – ідеться в статті авторства Павла Канигіна, оприлюдненій 19 листопада.

“Обмін таких [“відомих”] громадян – це вже інший рівень і предмет окремих переговорів за участю Медведчука”, – зазначив у коментарі виданню співрозмовник в адміністрації президента РФ.

Водночас джерела “Нової газети” в Тристоронній контактній групі зазначають, що “питання про присутність в списках імен Агєєва чи Сенцова ще не закрите і може бути предметом переговорів на найвищому рівні”. Посередником може виступити той самий Віктор Медведчук, зазначає видання.

Як відомо, кум Путіна, проросійський політик Віктор Медведчук 15 листопада на зустрічі з президентом РФ і патріархом РПЦ в Підмосков’ї озвучив нібито свою ініціативу обміну заручників між Україною та ОРДЛО до Нового року 74 на 306.
Володимир Путін офіційно підтримав пропозицію і того ж вечора мав розмову про такий формат обміну з ватажками “ДНР” і “ЛНР” Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким. Сепаратисти прийняли вказівку і почали готувати обмін.

“Новая газета” пише, що серед 306 осіб, яких готова віддати на обмін Україна, “є кілька громадян Росії”. Про це виданню нібито повідомило знайоме зі списком київське джерело в силових структурах.

Інформацію про це підтвердив і представник адміністрації президента РФ, який бере участь в переговорах в Мінську, йдеться в статті.

“Ні імен, ні чисел ми не називаємо доти, поки не відбудеться сам обмін. Переговори тривають практично в щоденному режимі”, – зазначили водночас в офісі Медведчука.

Відомо, що на території України на даний момент залишаються близько 30 громадян Росії, яких обвинувачують у причетності до збройного протистояння в Донбасі чи терористичній діяльності. “Долею близько десятка з них по різних каналах цікавиться Росія”, – повідомляє “НГ” з посиланням на українську сторону.

На контролі російських дипломатів, за відомостями “Новой газеты”, перебувають близько 20 громадян РФ.
Серед них Віктор Агєєв, Ольга Максимова, Олексій Сєдіков, Денис Сидоров, Ігор Кімаковський, Андрій Лангер, Лариса Чубарова, Руслан Гаджиєв, Владислав Гречин, Валерій Іванов, Олег Доронін, Павло Черних, Ольга Коваліс, Аркадій Жидких , Максим Одинцов, Олександр Баранов, Євген Мефедов і т.д.

Читайте також:
Пєсков: Путін має вплив на ОРДЛО, а про обмін в’язнями з Росією ще не йдеться

СБУ привітала дії Путіна щодо обміну українських полонених

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна