У НАБУ розповіли, скільки їхніх розслідуваних справ зависли в судах

 

Скеровані до суду 34 кримінальні провадження, які розслідували детективи НАБУ, залишаються без розгляду по суті.
Про це сказано в заяві, яку 18 листопада оприлюднило Національне антикорупційне бюро.

За даними НАБУ, деякі з цих справ у такому статусі перебувають понад півтора року.

«Зокрема, суд вже декілька місяців не може розпочати розгляд по суті провадження стосовно посадовців Васильківської РДА Київської області, при цьому засідання, які призначаються, з різних причин не відбуваються. Понад рік не розглядається й справа стосовно директора ТОВ «ЗТМК», який обвинувачується у зловживанні службовим становищем», – заявляють у Бюро.

Серед причин, чому так відбувається, у НАБУ називають проблеми з визначенням підсудності, неможливість сформувати колегію суддів (справи бюро мають розглядати три судді із понад 5-річним стажем роботи), зайнятість і хвороби або неявка сторони захисту.

«Іноді причини зовсім незрозумілі. Так, у провадженні за фактом отримання неправомірної вигоди заступником прокурора Кіровоградської області, Світловодський районний суд повернув обвинувальний акт, оскільки пропозиція і давання неправомірної вигоди є окремими злочинами, а тому, на їх думку, обвинувачення некоректне. Прокурори САП подали апеляційну скаргу на це рішення», – йдеться в повідомленні.

Загалом, як зазначають у Бюро, станом на кінець жовтня до суду було скеровано 97 справ на загальну суму зловживань 3,45 мільярда гривень.
З них рішення суд ухвалив тільки у 24, тоді як 39 перебувають на стадії розгляду.

Раніше, в липні, голова НАБУ Артем Ситник заявляв, що суди не готові розглядати понад 400 розслідуваних Бюро справ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.