“Чорний список” у дії: Польща не пустила в країну Святослава Шеремету. МЗС викликає посла Пєкла

Польща офіційно підтвердила заборону на в’їзд до країни секретареві Державної міжвідомчої комісії України у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, пам’яті учасників жертв війни та політичних репресій Святославу Шереметі.

Про це заявив керівник прес-служби польського МЗС Артур Ломпарт, повідомляє канал TVN 24.

За його словами, це рішення пов’язане із забороною на проведення пошуків та ексгумації польських жертв війни й конфліктів на території України.

“Пропаганда злочинних ідеологій, в тому числі нацизму, в Польщі заборонена”, – додав він.

Прес-секретар Бещадського відділення прикордонної служби Польщі Ельжбета Пікор пояснила, що Шеремет не відповідав вимогам, які дозволяють в’їхати в країну.

“Його дані фігурували в базі осіб, небажаних на території нашої країни, тому його не пустили”, – сказала вона.

У зв’язку з цією забороною МЗС України викликало польського посла в Києві Яна Пєкла.

“Терміново викликаємо посла Польщі в Україні у зв’язку з недопуском секретаря Державної міжвідомчої комісії Святослава Шеремети до Польщі”, – написала речниця МЗС Мар’яна Беца у “Твіттері”.

Раніше в суботу, 18 листопада, стало відомо, що польські прикордонники приблизно о 12:00 не впустили Святослава Шеремету на територію Євросоюзу на ПП “Шегині-Медика”.
Про це сам Святослав Шеремета повідомив львівському виданню “Варіанти“.

За його словами, він їхав у польське місто Ланьцут разом з делегацією товариства Надсяння в одному з двох автобусів делегації.

У Шеремети забрали паспорт і наказали чекати керівника зміни. Згодом чиновнику повідомили, що йому заборонено в’їзд у Польщу й Шенгенську зону терміном на один рік.

Відомо, що у Святослава Шеремети є шенгенська віза, видана Німеччиною.

Таким чином Святослав Шеремета став першим українцем із так званого “чорного списку Ващиковського”, якого не пустили в Польщу.

Читайте також:
“Він досить короткий”: Ващиковський про список українців, нев’їзних до Польщі

МЗС готове захищати В’ятровича перед Польщею,
хоча та не підтверджує заборону на в’їзд

Як інформувала “Новинарня“, 7 листопада президент Польщі Анджей Дуда заявив, що люди з антипольськими поглядами займають важливі місця в українській політиці, і він чекає від президента Порошенка виправлення цієї ситуації.

Перед тим 2 листопада міністр закордонних справ РП Вітольд Ващиковський заявив, що Польща планує забороняти в’їзд громадянам України, які мають антипольські погляди.

Після цих заяв президент України Порошенко ініціював засідання консультаційного комітету з Польщею для зняття напруги між країнами.

Польські ЗМІ повідомляли про нібито заборону на в’їзд до Польщі для голови Українського інституту національної політики Володимира В’ятровича, а також Святослава Шеремети.

Підставою для таких рішень Варшави стало те, що УІНП зупинив для польського Інституту національної пам’яті видачу дозволів на встановлення, легалізацію пам’ятників та проведення ексгумацій в Україні, поки в Польщі не відновлять зруйновані там за останній час такі українські об’єкти.
Сталося це після того, як у квітні було знесено пам’ятник ветеранам УПА в Грушовичах.

12 листопада Володимир В’ятрович заявив, що мораторій на ексгумацію в місцях в Україні, де є польські могили, може бути знято після того, як польська сторона надасть бачення того, як будуть відновлені українські пам’ятники на території Польщі.

17 листопада у Кракові відбулася зустріч консультаційного комітету на рівні представників адміністрацій президентів двох країн. Було домовлено про розблокування ексгумації, однак про “чорний список” у прес-релізі не йшлося.

Читайте також:
Польща відкриває нові меморіали на Волині, незважаючи на заборону УІНП, – ЗМІ

У МЗС прокоментували заяву президента Польщі
про українських політиків з антипольськими настроями

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна