“Хай її мужність надихає нас усіх”. Конгрес США вшанував пам’ять Аміни Окуєвої. ВІДЕО

 

У Палаті представників Конгресу США вшанували пам’ять та заявили про солідарність із борцями за свободу в Україні, загиблими від рук московських убивць.
Зокрема, конгресмен-республіканець зі штату Огайо Марсі Каптур присвятила виступ Аміні Окуєвій, виставивши біля трибуни великий портрет українки чеченської походження, вбитої 30 жовтня під Києвом.

“Я вимагаю правосуддя для Аміни Окуєвої та заявляю про солідарність з іншими борцями за свободу в Україні”, – заявила конгресмен Марсі Каптур під час промови 15 листопада, передає “Голос Америки”.

​”Аміна – одна з багатьох жертв російського вторгнення до України і таємних спроб зупинити борців за свободу. Цей перелік включає Миколу Андрущенка, Миколу Волкова, Дениса Вороненкова та багатьох інших, хто віддав своє життя в боротьбі за свободу”, – наголосила Каптур.

Вбивство Аміни “показало світові, що ворог демократії не перед чим не зупиниться, щоб примусити мовчати тих, хто захищає волю та справедливість”, – йдеться в заяві.

Каптур наголосила: “Путін є теперішнім диктатором в довгому ряду таких же і, на жаль, ця темна історія від Сталіна до Путіна продовжується і сьогодні”.

“Людям доброї волі важко уявити глибину аморальності до якої ладні опуститись російські зловмисні диктатори задля задоволення вузьких, дріб’язкових інтересів невеликої групи за рахунок більшості.

Професор Тімоті Снайдер в своїй чудовій книзі “Криваві землі” говорить про людську трагедію багатьох поколінь, яку принесли російські диктатори, зазначаючи, що 14 мільйонів цивільних – жінок, дітей, сімей загинуло від російських рук в Центральній та Східній Європі.

Промовисто, що сам Путін писав, що його дід був кухарем, якому довіряв сам Сталін. Він працював з монстром тиранії. Це той кокон, який породив російського Путіна”, – йдеться в заяві конгресмен Марсі Каптур.

“І тепер додайте до цих мільйонів смертей – більше 10 000 загиблих українських військовослужбовців [і цивільних], убитих Росією. Тисячі поранених і більше двох мільйонів переміщених осіб всередині України – країни, яка просто прагне бути вільною.

Як співголова двопартійної групи підтримки України в Палаті представників Конгресу США, хочу запевнити, що наші члени – віддані тому, щоб Росія відповіла за тиранію і зловмисні дії в Україні і навіть тут в Сполучених Штатах,.- заявила Каптур.

Аміна Окуєва. Фото з ФБ

Конгресмен ще раз нагадала про те, як було вчинено вбивство Аміни Окуєвої.

“30 жовтня під час боягузливого нападу, бойовики стріляли в Аміну ті її чоловіка з-позаду кущів, коли вони проїжджали повз. Аміна отримала смертельне поранення в голову”, – йдеться в заяві.

Розстріляне авто Окуєвої й Осмаєва. Фото: ФБ Ротан Кримський

“Народжена в українському місті Одеса, Аміна була матір’ю, медичним хірургом, українським поліцейським та ісламським активістом, відома своєю боротьбою за рівні права чоловіків та жінок, які служать. Вона була природженим лідером. На початку Євромайдану, Аміна приєдналась до мирного протесту в Україні, який відбувався на морозі.

Щоб показати солідарність, вона зі своїм чоловіком жила на вулиці в наметі. Коли Росія незаконно вторглася до Криму та на схід України, Аміна була першою жінкою, яка приєдналась до добровольчого батальйону “Київ-2”.

Її було нагороджено орденом “[Народний] Герой України” для того, щоб відзначити її мужність у битві за Дебальцеве. Вона доблесно билась проти російської агресії, за прогрес і проти репресій”, – наголосила конгресмен Каптур.

“Світ втратив хоробру та прекрасну душу, але ця втрата не буде даремною. Її мужність символізує надзвичайну силу українських жінок, які тримають цю країну разом під час значних загроз.

Нехай її мужність та життя надихають нас всіх і нехай міжнародна спільнота буде з Україною пліч-о-пліч у протистоянні російській агресії проти суверенної країни, борючись за майбутнє без вбивств, замовлених державою, та окупації”, – заявила Марсі Каптур.

Читайте також:
Слідчі знайшли автомат, з якого розстріляли Окуєву, – Геращенко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна