Як Матіос “розслідує” справу айдарівця Рубежа

 

Марія Томак
журналістка, громадська діячка, правозахисниця, співкоординатор “Медійної ініціативи за права людини” 

(FB)

У четвер (16 листопада) мають обрати главу Державного бюро розслідувань. Один із головних претендентів, як відомо, – головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Просто щоб ми не забували напередодні важливого голосування про професійні здобутки цього кандидата – хочу згадати про справу Ігоря Радченка (екс-боєць батальйону “Айдар” – “Рубіж”, близький до “Опоблоку” – “Н”), який підозрюється Головною військовою прокуратурою у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів.

Після того як Апеляційний суд Києва звільнив влітку минулого року Ігоря Радченка на поруки низки народних депутатів, ми звернулися до тих із нардепів, кого вважали достатньо притомними для спілування із питанням – “чому?” і чи знали вони, за кого вписуються.

Відповіли, до речі, не всі, але от Єгор Соболєв, наприклад, пообіцяв поспілкуватися з родиною Дмитра Шабрацького (військовий із підрозділу Радченка, загадкові обставини смерті котрого належним чином не розслідуються) та стежити за розслідуванням і його справи, і провадження, фігурантом котрого є Ігор Радченко.

Влітку цього року, зустрівши Єгора, ми попросили його надіслати депутатський запит до Головної військової прокуратури і поцікавитися станом розслідування справи за підозрою Радченка. Зокрема, щодо того, чи передано ГВП матеріали кримінального провадження до суду, а також щодо того, який саме запобіжний захід діє наразі. А також до Лисичанського відділу поліції – щодо стану розслідування кримінального провадження за фактом смерті Шабрацького.

Ось вам відповідь ГВП, датована серпнем 2017 року, коли минув більш ніж рік із моменту затримання Радченка.

На той момент підозрювані ознайомлювалися з матеріалами провадження. Можливо, з того часу щось змінилося? Матеріали справи вже в суді? Чи півроку – це замало для ознайомлення з матеріалами?

Ні, ще не в суді. За словами адвоката Радченка Вадима Драговоза, ознайомлення з матеріалами досі триває і вони ще не передані до суду.

Я не спец у просуальних нюансах і не знаю ,який вплив має ГВП на процес на цьому етапі, але ж не можуть підозрювані ознайомлюватися з матеріалами справи вічно…

У справі Шабрацького – все сумно. “Провадження розслідується”, стверджує ГВП, хоча насправді жодних рухів немає.

І їх не буде – доки справа перебуватиме в Лисичанському міськвідділі поліції. А військова прокуратура Луганського гарнізону, яка здійснює процесуальний нагляд у справі, на запити адвоката родини Шабрацьких Євгенії Закревської, наскільки мені відомо, взагалі не відповідає.

ГВП, попри численні клопотання адвоката, за розслідування справи Шабрацького так і не взялася, хоча за законом це саме їхня компетенція.

Просто матимемо це все на увазі, коли відбуватиметься обрання голови ДБР.

Читайте також:
Наливайченко призупинив обрання у свій обком айдарівця Радченка,
підозрюваного в бандитизмі й убивстві

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна