Речниця Кучми розповіла, про що домовлялися на ТКГ в Мінську

 

Українська сторона Тристоронньої контактної групи в Мінську заявила про порушення бойовиками домовленості не обстрілювати об’єкти цивільної інфраструктури, в тому числі Донецьку фільтрувальну станцію.
Про це заявила прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер за підсумками перемовин 15 листопада.

“У фокусі уваги Тристоронньої контактної групи – блок безпекових питань: ситуація є тривожною та нестабільною. Лише за останній час із використанням забороненої Мінськими угодами зброї було обстріляно населені пункти Гранітне, Зайцево, Мар’їнку, Водяне, Широкіне, Авдіївку, Трьохізбенку”, – зазначила речниця.

“Особливе занепокоєння викликають обстріли життєво важливих об’єктів цивільної інфраструктури, зокрема, зафіксовані СММ ОБСЄ випадки обстрілів Донецької фільтровальної станції, наслідки яких можуть призвести до гуманітарної та екологічної катастрофи.
Зокрема, йдеться про домовленості:
– не проводити обстрілів та наступів на Донецьку фільтровальну станцію,
– провести роботи з розмінування в районі цієї станції і доріг, що ведуть до неї,
– надати гарантії безпеки для працівників станції, ремонтних бригад та персоналу СММ ОБСЄ”, – написала Оліфер у “Фейсбуці”.

Також, за її словами, ТКГ підтвердила свою відданість перемир’ю, яке було оголошене у зв’язку з початком навчального року, та виконанню додаткових заходів, спрямованих на забезпечення комплексного і сталого безстрокового припинення вогню, включаючи виконання всіх відповідних наказів.

“В цьому контексті українська сторона підтвердила свою повну прихильність взятим на себе зобов’язаннями”, – зазначила Дарка Оліфер.

Українська сторона також вимагала якомога швидше розблокувати роботу КПВВ “Золоте”, запуск якого був узгоджений лідерами країн “нормандської четвірки” більше року тому.

“В гуманітарній підгрупі продовжується робота зі звільнення заручників. Робимо все можливе для того, аби найближчим часом люди повернулись до своїх рідних та близьких.

На порядку денному політичної підгрупи українська сторона ставить питання скасування указу президента РФ про визнання документів, виданих квазівладою ОРДЛО; повернення без будь-яких умов незаконно захопленої української державної та приватної власності на території ОРДЛО; відмову від рубльової зони та встановленні псевдокордону на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Також ми наполягаємо на створенні спеціальної робочої підгрупи з повернення під контроль України неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону”, – написала також Оліфер.

В рамках роботи ТКГ українська сторона засудила заяву ватажка ОРЛО Ігоря Плотницького, яка ставить під сумнів відновлення суверенітету України на території ОРДЛО. “Такі заяви суперечать Мінським домовленостям і гальмують мирний процес”, – додала речниця.

Читайте також:
Геращенко про голосування Білорусі в ООН щодо Криму:
Це ніж у спину, а не нейтральність

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.