Після зустрічі з Медведчуком Путін погодився “пробити” через ОРДЛО обмін полонених 306 на 74

 

Президент Росії Володимир Путін після зустрічі з лідером громадського руху “Український вибір” Віктором Медведчуком підтримав обмін 74 українських полонених, які перебувають в ОРДЛО, на більш як 300 прибічників бойовиків.

Про це повідомляє 15 листопада РІА “Новости”.

На зустрічі з кумом Путіним Медведчук повідомив, що Україна готова звільнити понад 300 осіб в рамках обміну полоненими на Донбасі, а Київ в свою чергу чекає від ОРДЛО звільнення понад 70 осіб до Нового року.

“Сьогодні готові до обміну велика кількість людей, і Україна сьогодні готова звільнити 306 осіб, розраховує на звільнення Донецьком і Луганськом 74 осіб, і це можна було б зробити до новорічних і різдвяних свят”, – цитує Медведчука російьске агентство.

Повідомляється, що Путін “підтримав пропозицію Медведчука про обмін полоненими” між Україною і ОРДЛО та пообіцяв “особисто обговорити це питання з керівниками невизнаних республік”.

“Я зроблю все, що від мене залежить, переговорю з керівництвом і Донецької республіки, і Луганської республіки. Сподіваюся, щось, що ви пропонуєте, буде реалізовано”, – заявив Путін.

При цьому Медведчук визнав, що “сьогодні рівно 14 місяців, як не проходять обміни” [з сепаратистами ОРДЛО].

“Причина такої ситуації полягає в тому, що, згідно з Мінськими угодами, обміни повинні здійснюватися за формулою “всіх на всіх”, – заявив він.

На думку Медведчука, “в України на сьогоднішній день виникли складності виконання цього принципу, вони полягають в тому, що об’єктивно згідно з чинним законодавством в цей час не можна реалізувати цей принцип по відношенню до всіх, в першу чергу по відношенню до тих, хто притягнений за особливо тяжкі злочини”.

Як відомо, українська сторона неодноразово висловлювала готовність передати бойовикам для обміну заручниками більше 300 людей, але бойовики ОРДЛО зривають обмін, висуваючи необґрунтовані вимоги звільнення також осіб, які не мають відношення до подій на Донбасі.
Також в списку представників ОРДЛО – ті, хто скоїв тяжкі злочини проти України, в тому числі важкі вбивства.

Проросійський політик Віктор Медведчук від імені України бере участь в мінських переговорах щодо Донбасу та причетний до обміну заручниками.
Зокрема, за його участі була звільнена Надія Савченко.

Україна заявляє про 157 своїх заручників в ОРДЛО.

Читайте також:
Путін у Криму регулярно зустрічається з Медведчуком, – ЗМІ

Мінська група: ОРДЛО включило в списки на обмін росіянина Агєєва.
І виключило 20 кримінальників

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна