Армія Зімбабве заперечує державний переворот. Що там відбувається насправді

 

Армія Зімбабве увійшла до столиці країни Хараре і зайняла штаб-квартиру державної телекомпанії Зімбабве ZBC.
Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на працівників корпорації і правозахисників.

Солдати жорстоко поводилися з деякими працівниками компанії, поки захоплювали будівлю. Пізніше весь персонал запевнили, що турбуватися нема чого, оскільки армія прибула на канал для охорони його систем та інформаційного сайту.

Після цього, як повідомили очевидці, в центрі Хараре пролунали три вибухи.

Це сталося через 24 години після того, як командувач збройних сил країни Константін Чівенга пригрозив втрутитися, щоб припинити чистку рядів своїх союзників у правлячій партії ZANU-PF президента Роберта Мугабе. Reuters повідомляв про бронетранспортери на головних дорогах навколо столиці.

“Незважаючи на те, що війська знаходяться в столиці, військові поки що нічого не повідомили про долю діючого президента країни Мугабе”, – зазначає кореспондент Reuters.

93-річний президент Зімбабве Роберт Мугабе, який править країною з 1980 року – відколи колишня Південна Родезія здобула незалежність, звинуватив командувача збройних сил країни Константіно Чівенгу в підготовці державного перевороту.
Перед цим Чівенга різко відреагував на відставку віце-президента країни Еммерсона Мнангагви, який був на різних керівних посадах із 1980 року і вважався потенційним наступником президента Мугабе, однак був звільнений Мугабе з посади 7 листопада та емігрував.
Мугабе призначив на посаду віце-президента свою молоду дружину Грейс.
Константіно Чівенга пообіцяв втрутитися й зупинити політичну кризу в країні. Він заявив, що армія відмовляється прийняти звільнення Мнангагви.

Як передає Associated Press, посольство США в Хараре закрило свою будівлю і рекомендувало громадянам не залишати будинки через “політичну невизначеність”. Аналогічну заяву оприлюднило також посольство Великої Британії, посилаючись на повідомлення про “незвичайну військову діяльність”.

Як повідомляє Reuters, військові затримали міністра фінансів Зімбабве Ігнатіуса Чомбо. Він був провідним членом так званої “G40” – фракції правлячої партії ZANU-PF, очолюваної дружиною Мугабе Грейс.

Згодом стало відомо, що збройні сили Зімбабве гарантують безпеку президента Роберта Мугабе і його сім’ї та “націлені на злочинців навколо нього, які скоюють злочини, котрі викликають соціальні та економічні страждання в країні, з тим щоб притягнути їх до відповідальності”, заявив генерал-майор Сібусісо Мойо на телебаченні в Хараре.

Заперечуючи, що це був військовий переворт, Мойо сказав: “Як тільки ми виконаємо свою місію, ми очікуємо, що ситуація нормалізується”.

Як пише Bloomberg, генерал закликав інші служби безпеки співпрацювати і попередив, що “будь-яка провокація буде зустрінута відповідним чином”.

Читайте також:
Комітет ГА ООН затвердив проект нової резолюції щодо окупованого Крим.
Зімбабве – проти

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна