Комітет ГА ООН затвердив проект нової резолюції щодо окупованого Криму

 

Третій комітет Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй затвердив оновлений проект резолюції “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)”, співавторами якого стали 42 країни.
Про це повідомляє “Голос Америки”.

71 країна – член ООН проголосувала за ухвалення проекту резолюції, 25 – проти, 77 – утрималися.

“Росія повинна в повній мірі і негайно виконати тимчасові заходи, передбачені рішенням Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року”, – йдеться в оновленому проекті резолюції по Криму.

Міжнародний суд, зокрема, вимагав від Росії відновити права і свободи громадян на півострові, включаючи доступ до навчання українською і кримськотатарською мовами, а також відновити роботу кримськотатарського Меджлісу, який Росія досі вважає екстремістською організацією.

ОНОВЛЕНО. Представництво України при ООН оприлюднило результати голосування по країнах.

“Перелік країн які голосували проти [проекту нової] резолюції щодо Криму: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, Філіппіни, Росія, Сербія, ПАР, Сирія, Судан, Уганда, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве”, – зазначає прес-служба місії.

Як видно з оприлюдненого фото, “за” голосували зокрема Польща та Угорщина, попри натягнуті дипломатичні відносини останнім часом, а також Румунія, Словаччина, Болгарія, Молдова, Іспанія та ін.

Попереднє голосування щодо резолюції Генасамблеї ООН з кримського питання свідчить про підтримку України світом в питанні деокупації Криму.
Про це йдеться в офіційному повідомленні Міністерства закордонних справ, інформує “Європейська правда”.

В МЗС пояснили, що резолюція, схвалена у вівторок профільним комітетом Генасамблеї, “є логічним продовженням минулорічної резолюції ГА 71/205 щодо прав людини в окупованому Криму“.

Внесення нового документу на розгляд ГА ООН зумовлене продовженням злочинної політики РФ в окупованому Криму, а також тим фактом, що Росія не виконала жодного положення попередньої резолюції, лише нарощуючи репресії на півострові, пояснили у зовнішньополітичному відомстві.

“Цьогорічна резолюція має на меті змусити Росію як державу-окупанта припинити грубі порушення прав та основних свобод людини”, – заявили в МЗС України.

У документі, серед іншого, наголошується про зв’язок між нинішнім рішенням та процесом проти Росії в Міжнародному суді ООН.

“Наступним кроком стане розгляд проекту резолюції на пленарному засіданні ГА ООН у другій половині грудня 2017 року і головне – примушення Російської Федерації до її повного виконання.
Закликаємо міжнародну спільноту об’єднатись навколо наших спільних цінностей та захистити жителів Криму від свавілля окупантів”, – зазначають у зовнішньополітичному відомстві.

Читайте також:
Речник Путіна відповів, чи поновлять у Криму Меджліс після рішення Суду ООН

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна