Іспанія відмовилася від екстрадиції Онищенка в Україну, – ЗМІ

 

Прокуратура Іспанії відмовила Україні в арешті та екстрадиції народного депутата-втікача Олександра Онищенка.

Про це Онищенко після судового засідання повідомив “Українській правді”.

“Суд вислухав позицію сторони обвинувачення, запитав, чи згоден я на добровільну екстрадицію. Я відповів, що ні, і що моя справа є політичним переслідуванням. Суд визнав наші аргументи досить переконливими, щоб не застосовувати до мене арешт”, – сказав Онищенко.

При цьому він відмовився показати журналістам саме рішення суду.

За словами Онищенка, засідання тривало півтори години в суді Мадрида Audiencia Nacionale.

Читайте також:
Втікач Онищенко каже, що отримав політичний притулок
за кордоном ще півроку тому

Як інформувала “Новинарня“, 3 травня стало відомо, що Інтерпол відмовився оголошувати у розшук народного депутата України Олександра Онищенка. Він підозрюється в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ “Укргазвидобування”, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд. грн.
У червні-липні 2016 року Онищенко виїхав з України – ще до того, як Верховна Рада 5 липня дала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання і арешт.
Онищенка оголосили в національний розшук. Він заявив, що не визнає провини і збирається судитися в Лондоні. За деякими даними, він перебував у Великій Британії.

Зараз нардеп- утікач – у національному розшуку. Інтерпол відмовився оголошувати Онищенка в міжнародний розшук.

В інтерв’ю 15 жовтня керівник САП Назар Холодницький повідомив, що прокуратура звернулася до суду за дозволом на заочний судовий процес щодо Олександра Онищенка.

7 липня Онищенко заявляв, що Іспанія дала притулок його матері.

Інессу Кадирову затримали 30 березня в Іспанії силами місцевих правоохоронців за орієнтуванням департаменту Інтерполу та Європолу України, розміщеним на запит НАБУ. Пізніше Кадирову відпустили.

Як відомо, НАБУ веде досудове розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із “Укргазвидобуванням” у грудні 2015 року.
За версією слідства, в період з січня 2013-го по червень 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації газу, в розмірі понад 1,6 млрд. грн., внаслідок чого “Укргазвидобування” зазнало збитків на більш ніж 740 млн грн.
Загалом слідство встановило причетність до участі у “газовій схемі” 29 осіб, серед них народний депутат України Олександр Онищенко та його матір Інесса Кадирова.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна