Суд в Україні вперше звільнив із в’язниці “довічника”

 

43-літний Олександр Каверзін, засуджений за 13 злочинів, звільнений від довічного позбавлення волі.
Таке рішення 3 листопада прийняв апеляційний суд Вінницької області, повідомляє його прес-служба.

На думку суду, існує суттєва загроза життю і здоров’ю чоловіка.

Ухвалу винесли судді на чолі з Антоном Рупаком.

“Олександр Каверзін – інвалід I групи по зору, страждає внутрішньочерепним тиском, який може спровокувати інсульт. Осліп чоловік від катувань, що завдали йому працівники міліції. Про це дізнався і Європейський суд з прав людини”, – йдеться в повідомленні суду.

Відповідно до рішення ЄСПЛ від 15 травня 2012 року у справі “Каверзін проти України” (заява 23893/03) встановлено порушення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з катуванням заявника працівниками міліції.

Також в ухвалі суду зазначається, що українська влада не провела ефективного розслідування за скаргою заявника на катування; у період з січня до вересня 2001 року постраждалому не надавалася адекватна медична допомога у зв’язку з ушкодженням ока.

Крім того, суд керувався рішенням ЄСПЛ у справі “Лорс проти Нідерландів”. У ньому йдеться про те, що “повна сенсорна ізоляція, поєднана з тотальною соціальною ізоляцією, може знищити особистість та становить форму негуманного поводження, яка не може бути виправдана потребами забезпечення безпеки за будь-яких причин”.

Як передає “Новинарня“, в резолютивній частину ухвали суду зазначено:

“Апеляційні скарги захисника Казеко О.І. (адвокат – “Н”) в інтересах засудженого ОСОБА_3 та засудженого ОСОБА_3 задовольнити.
Ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області від 07 грудня 2016 року про відмову в задоволенні клопотання захисника Казеко О.І. в інтересах засудженого ОСОБА_3 про звільнення від покарання за хворобою скасувати через істотні порушення кримінального процесуального закону, неповноту судового розгляду та невідповідність висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження.
Клопотання захисника Казеко О.І. в інтересах засудженого ОСОБА_3 про звільнення від покарання за хворобою задовольнити.
Звільнити ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 від подальшого відбування покарання у вигляді довічного позбавлення волі, призначеного вироком Апеляційного суду Хмельницької області від 13 листопада 2002 року за ст.ст.215-3 ч.2, 215-3 ч.3, 140 ч.2, 142 ч.3, 93 п.п. «в», «г», «і», «з», 17, 93 п.п. «в», «г», 19, 93 п.п. «а», «г», «е», 19, 17, 93 п.п. «а», «г», 229-6 ч.1 КК України (в редакції 1960 року), 257, 263 ч.1, 263 ч.2, 348, 357 ч.3, 358 ч.1, 358 ч.3, 70 КК України у зв’язку з захворюванням на іншу тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання.
Ухвала може бути оскаржена до суду касаційної інстанції протягом трьох місяців з дня її проголошення.
Відповідно до ч.4 ст.532 КПК України судове рішення апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту його проголошення”.

Олександр Каверзін був обвинувачений обвинувачувався у вбивстві семи осіб, серед яких – троє працівників міліції.

Також він засуджений за нанесення тяжких тілесних ушкоджень, незаконне зберігання вогнепальної зброї, бандитизм та розбій.

Зазначається, що це перший випадок в Україні, коли апеляційний суд звільнив із в’язниці “довічника”.

Читайте також:
“ДНРівські” вбивці 16-річного Степана Чубенка отримали вирок суду
– довічне ув’язнення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна