Рада ухвалила закон про “політичних” голів місцевих адміністрацій, яких призначатимуть без конкурсу

 

Верховна Рада на ранковому засіданні в четвер, 9 листопада, підтримала за основу та в цілому законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби” (№7126).

“За” проголосували 234 народні депутати.

Згідно з ухваленими змінами, посади глав місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників не будуть посадами держслужби.
Водночас до категорій посад державної служби належатимуть керівники й заступники структурних підрозділів місцевих держадміністрацій, апаратів місцевих адміністрацій.

Народний депутат Олексій Гончаренко (Блок Петра Порошенка) заявив, що законопроект передбачає повернення до прямої конституційної норми про те, що керівників місцевих державних адміністрацій призначає президент України за поданням Кабінету Міністрів України.

У свою черга депутат від БПП Мустафа Найєм після ухвалення закону зазначив, що “Верховна Рада проголосувала за повернення президенту права одноосібного призначення голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників. Без жодних конкурсу. Окрім цього, закон скасував вимоги про поділ політики й державної служби. Губернатори та їх заступники, як у старі добрі часи, знову зможуть займатися політикою на державній службі, фактично очолювати передвиборні штаби президента та правлячої партії на парламентських виборах”, – написавши він у “Фейсбуці”.

По суті, “це перша сходинка адміністративного ресурсу в кампанії 2019 року”, зазначив Найєм.

Нардеп від фракції “Батьківщини” Альона Шкрум нагадала, що президент Петро Порошенко у 2015 році обіцяв конкурсне призначення голів місцевих держадміністрацій, але тепер це скасували.

“Цей законопроект суперечить не тільки закону про державну службу, а вимогам до політичної неупередженості державних службовців і неможливості найвищої категорії держслужбовців бути членами політичних партій і керувати політичними партіями на місцях”, – сказала вона.

Ранішекерівник відділу адвокації “Реанімаційного пакету реформ” Вадим Міський написав, що депутати намагаються влаштувати “новий державний переворот”.

За його словами законопроект №7126, “фактично повертає систему “ручного” управління обласними та районними державними адміністраціями”. До того ж зазначені норми законопроекту порушують ст. 118 Конституції України, в якій зазначено, що “виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації”.

“Призначення голів ОДА та РДА без проведення обов’язкового конкурсу відповідно до Закону “Про державну службу” робить їх фактично політичними призначенцями, що суперечить принципам належного урядування ОЕСР та порушує взяті Україною на себе міжнародні зобов’язання щодо реформування системи державного управління, закріплені в Стратегії реформи державного управління на 2016-2010 роки, що схвалена КМУ 24 червня 2016 р. № 474-р”, – наголосив керівник РПР.

За його словами, законопроект №7126 “скасовує реформу державної служби на місцевому та регіональному рівні і створює не передбачену Конституцією так звану “президентську вертикаль влади”.

Міський також додав, що президент зараз “ухиляється від свого обов’язку оголосити конкурси на декілька десятків посад голів районних державних адміністрацій”.

Читайте також:
Порошенко на Донбасі прокоментував можливість
призначення Бойка й Ахметова “губернаторами” ОРДЛО

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна