На окупованих територіях Криму й Донбасу українська мова витіснена з публічної сфери, – дослідження

 

На окупованих Росією територіях України – в Криму та на Донбасі – здійснюється політика цілеспрямованого й жорсткого переведення всіх сфер суспільного життя на російську мову.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в щорічній доповіді “Становище української мови”, яку представив “Рух добровольців «Простір свободи»” з нагоди Дня української писемності та мови 9 листопада.

“За умов окупації українську мову цілком витіснено з усіх публічних сфер суспільства в Криму – з діловодства, телебачення, радіомовлення, сфери послуг, вищої освіти тощо. В середніх школах українською мовою навчається лише 0,2% учнів, ще близько 7% вивчають українську мову як предмет або факультативно. З вищої освіти в Криму українську мову усунуто цілковито”, – сказано у звіті.

25 вересня 2017 року в Женеві було оприлюднено Доповідь Управління Верховного Комісара ООН з прав людини щодо порушення прав людини в окупованому Росією Криму. Зокрема, в документі наводилися дані щодо різкого скорочення кількості учнів, які навчаються українською мовою.

Згідно із доповіддю, в 2013/14 навчальному році українською мовою на півострові навчалося 12694 осіб. Натомість після окупації в 2014/15 навчальному році це число зменшилося до 2154 осіб, у 2015/16 − до 949 осіб, а в 2016/17 навчальному році − до 371 особи.
Таким чином, за чотири роки кількість учнів, що навчаються українською мовою, скоротилася в 34 рази.

Крім того, з 2013 року до 2017 року з семи до однієї зменшилась кількість шкіл з українською мовою навчання і з 875 до 28 – кількість класів з українською мовою навчання.

“Очевидно, що з усіх інших сфер у Криму українська мова так само цілком витіснена. І освіта – це ті маленькі дрібки, де вона ще залишається”, – сказав на презентації дослідження Сергій Стуканов, координатор проекту “Становище української мови”.

Автори дослідження нагадали, що в 2017 році драматичне витіснення української мови зі сфери освіти на окупованому півострові було визнане й зафіксоване на міжнародному рівні. Більше того, на державу-окупанта було покладено зобов’язання забезпечити освіту українською мовою для етнічних українців.
Так, 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН за позовом України проти Російської Федерації виніс постанову про тимчасові заходи. Серед іншого, було одностайно ухвалено, що Російська Федерація повинна “забезпечити доступ до освіти українською мовою” в окупованому Криму.

 

На відміну від окупованого Криму, докладної статистичної інформації щодо кількості учнів, які вивчають українську мову в непідконтрольних районах Донецької та Луганської областей, немає. Джерелом інформації є повідомлення в медіа.

За повідомленнями так званого “міністра освіти та науки ДНР” Лариси Полякової, якщо попереднього навчального року в школах були класи з українською мовою навчання, то в 2017/18 навчальному році не залишилося жодного.

Вивчення української мови, за ї словами, залишилося. Проте, за повідомленнями ЗМІ, кількість годин і надалі скорочується.
Якщо торік на вивчення української мови як предмету було виділено 1 годину на тиждень, то цього навчального року української взагалі немає з першого класу. Одна година на тиждень залишилася лише з п’ятого класу.

З метою припинити навчання дітей за українськими підручниками окупанти вирішили створити власні шкільні підручними з української мови, буцімто “позбавлені ідеологічних змістів”. Такі підручники з кінця 2016 року з’явилися як на окупованій частині Донеччини, так і на окупованій частині Луганщини.

Вчителі української мови на окупованих територіях масово перекваліфіковуються на вчителів російської мови.

“Загалом же українська мова цілком витіснена з усіх публічних сферах – від роботи органів влади до телебачення, преси й публічних заходів – як в окупованому Криму, так і в окупованих районах Донеччини та Луганщини”, – наголошується у звіті.

Читайте також:
Становище української мови за рік поліпшилося. ІНФОГРАФІКА до свята

У Криму й ОРДЛО відбувається стрімка примусова русифікація, – дослідження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна