Депутати Сейму Литви заступилися за Україну перед Угорщиною через мовний закон

 

Велика група депутатів Сейму Литви оприлюднила звернення до колег із парламенту Угорщини, в якому стали на захист Україні у конфлікті навколо мовної статті освітнього закону. 

Ініційоване екс-прем’єром Литви Андрюсом Кубілюсом звернення підписали 37 членів Сейму, в тому числі голова комітету з європейських справ Гедімінас Кіркілас і голова комітету у закордонних справах Юозас Бернатоніс.

“Ми неприємно здивовані й навіть шоковані ультимативними заявами угорського уряду з погрозами заблокувати зближення України з ЄС або НАТО, якщо Україна не змінить за побажанням Угорщини свій новий закон про освіту, в якому обумовлена і специфіка освіти осіб, які належать до національних меншин”, – йдеться у відозві від 8 листопада, яку цитує портал Delfi.

“Ми розуміємо, що питання освіти національних меншин, їх інтеграції в життя держави завжди особливо болючі і повинні вирішуватися шляхом конструктивного діалогу. Ми бачимо зусилля України саме так вирішувати ці важливі проблеми”, – сказано у зверненні.

Литовські парламентарії заявляють, що увага сусідніх з Україною країн до українського Закону про освіту не дивує, однак дивують “висунуті владою Угорщини ультиматуми Україні з погрозами країні геополітичними наслідками, з погрозами тим, що Угорщина буде блокувати зусилля України з інтеграції в ЄС”.

“Такі ультиматуми категорично неприйнятні, зовсім не європейські і тим більше незрозумілі, коли це виходить від однієї з держав Центральної Європи. Ми всі добре знаємо, наскільки для нас, держав Центральної Європи та Балтії, геополітично була важлива наша власна інтеграція в ЄС”, – заявили у Вільнюсі.

Нагадаємо, уряд Угорщини заявив, що блокуватиме проукраїнські рішення й заходи ЄС та НАТО через звуження мовних прав угорської меншини в українському законі про освіту.

Читайте також:
У Києві визнали, що Угорщина блокує розвиток відносин України й НАТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна