У Києві визнали, що Угорщина блокує розвиток відносин України й НАТО

 

Будапешт підтверджує свій намір блокувати ініціативи України в НАТО, але Київ сподівається вирішити цю проблему за підтримки інших членів Альянсу.
Про це заявила під час візиту до штаб-квартири НАТО віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

“Україна стурбована ультимативною поведінкою Угорщини, яку вона виставляє через незадоволення мовною статтею закону про освіту. Всі наші спроби вести діалог розбиваються о неготовність до діалогу угорської сторони”, – сказала Климпуш-Цинцадзе, яку цитує “Європейська правда”.

За її словами, Будапешт, користуючись тим, що в НАТО діє принцип консенсусу, “по суті, блокує ефективний розвиток (і виконання) тих речей, які були наперед заплановані між Україною і НАТО”.

Климпуш-Цинцадзе визнала, що терміновий візит до штаб-квартири Альянсу міністра освіти та науки Лілії Гриневич був викликаний саме цією проблемою.

При цьому віце-прем’єр стверджує, що українська сторона має підтримку з боку секретаріату Альянсу.

З іншими членами НАТО, які початково висловлювали стурбованість через мовну норму, розпочався діалог, і лише Угорщина обрала шлях блокування.

“В штаб-квартирі це сприймається як неприйнятна поведінка, і Альянс сам зацікавлений у тому, щоби це питання було вирішене”, – стверджує Климпуш-Цинцадзе.

Пані Іванна розраховує, що під час дискусії всередині Альянсу Будапешт переконають відмовитися від блокади.

“В НАТО є досвід вирішення складних внутрішніх конфліктів, між державами-членами НАТО. Тому я сподіваюся, що буде достатньо бажання і волі країн-членів НАТО, які можуть розмовляти з Угорщиною з позиції резону”, – заявила Климпуш-Цинцадзе.

Як інформувала “Новинарня“, раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина заблокувала скликання грудневого засідання комісії Україна-НАТО через український освітній закон.
В Альянсі спростовували це твердження, зазначаючи, що засідання не планувалося.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна