Київ створює на ВДНГ Музей монументальної пропаганди СРСР: перший на вхід – Щорс

 

Першим експонатом Музею монументальної пропаганди СРСР, який облаштовується в “Експоцентрі України” (колишня ВДНГ), буде київський пам’ятник Миколі Щорсу.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-службу Українського інституту національної пам’яті.

Створення в столиці під відкритим небом Музею монументальної пропаганди СРСР розпочалося в травні 2017 року. За цей час напрацьовано його концепцію.

У проекті беруть участь київська міська влада (як ініціатор), Міністерство культури та УІНП.

“На сьогодні ми маємо майданчик та концепцію, що може бути реалізована за підтримки ширшої коаліції партнерів”, — розповів заступник міського голови — секретар міської ради Володимир Прокопів. 

За його словами, команда працювала над баченням реалізації “цього важливого освітнього проекту” впродовж півроку, “ставлячи амбітну ціль – створити у Києві місце, яке увійде в топ-10 пам’яток столиці”.

Музей збере “декомунізовані” статуї з різних областей України, надані місцевою владою, приватними особами тощо.

Як зазначив керівник проекту Максим Бахматов, концепція музею розроблялася командою проекту за участі провідного міжнародного експерта з музейної справи Міхаеля Фера.

“І сьогодні ми передаємо наші напрацювання Київській міській раді, Міністерству культури та Інституту національної пам’яті для продовження роботи”, – йдеться в повідомленні 7 листопада – в день 100-ї річниці російської Жовтневої революції.

План розміщення Музею на території ВДНГ

Зазначається, що Музей монументальної пропаганди СРСР стане місцем, де можуть бути збережені ті пам’ятники тоталітаризму, які підпадають під вимоги щодо декомунізації публічного простору, але становлять мистецьку цінність.

“Долучаючись партнером у створенні Музею монументальної пропаганди СРСР, Міністерство культури вбачає можливість реалізувати завдання зі збереження пам’яток мистецтва радянської доби та водночас виконати вимоги декомунізації з очищення громадського простору від тоталітарних символів”, – заявив міністр культури Євген Нищук.

“Ці високі цілі Музею, гадаю, варті того, щоб інституція в майбутньому розраховувала на статус національної”, – додав він.

Міністерство культури сприятиме Музею у залученні до експозиції об’єктів зі всієї України, йдеться в повідомленні.

Пам’ятник Миколі Щорсу в Києві

“Очікується, що перший експонат надасть громада міста Києва, — сказав Володимир Прокопів. — Це буде пам’ятник Миколі Щорсу, щодо переміщення якого вже розроблені відповідні проекти демонтажу та монтажу на території Музею”.

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович пояснив: “Ідея створення такого роду музейних установ належить європейським спільнотам, котрі пройшли подібний до нашого шлях долання наслідків тоталітарного минулого. Парк Грутас в Литві та Парк Мементо в Угорщині мають насамперед освітню місію. Але Україна в цьому ряду може запропонувати глибше розуміння тоталітарної пропаганди”.

Як інформувала “Новинарня“, раніше точилися суперечки щодо демонтажу пам’ятника Щорсу, який становить мистецьку цінність відповідно до рішень уряду й водночас, за наполяганням УІНП, має бути усунутий з публічного простору в центрі Києва відповідно до вимог закону про декомунізацію.
Ішлося про те, що статую мали зняти ще до Дня незалежності, а потім – до листопада 2016 року.

Читайте також:
Мінкульт відповів В’ятровичу: Щорса треба і зберегти, і “декомунізувати”,
до КМДА звернулися вже вдруге

Недекомунізованому коню Щорса відпиляли ногу

У Київраді хочуть, щоб рішення про перенесення пам’ятника Щорсу ухвалив Кабмін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна