США радять Україні не просувати на ООН власну пропозицію щодо миротворців для Донбасу, – Волкер

 

Спеціальний представник Державного департаменту США по Україні Курт Волкер заявляє, що Сполучені Штати порадили Україні не виступати з власним проектом резолюції ООН щодо розміщення миротворців на тимчасово окупованих територіях Донбасу.
Про це він сказав на брифінгу у Вашингтоні, повідомляє сайт Держдепартаменту США.

Він нагадав, що Україна ще у 2015 році висловила ідею розміщення миротворчих сил ООН на Донбасі.
“В той час Росія була не готовою розглядати це. Коли потім у вересні Росія представила свої ідеї щодо сил захисту (спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ), Україна була готовою виступити з власною пропозицією”, – сказав Волкер.

“Але з того моменту, як у нас відбулися певні зміни, обговорення, більше залучення Сполучених Штатів щодо цього у цілому, безпосередні розмови з Росією щодо цього – росіяни виступили з ініціативою, щоб представити певні пропозиції. Ми все це обговорили також з Україною та сказали: «Послухайте, давайте не виступати з резолюцією, що конкуруватиме. Давайте спробуємо розпочати обговорення принципів стосовно того, що ефективна миротворча місія повинна робити, а також подивимося, чи зможемо ми насправді досягти певної згоди замість того, аби вдаватися до змагань у розробці цього документу”, – наголосив Волкер.

У зв’язку з цим дипломат пояснив, що саме зараз “відбувається обговорення принципів та елементів, які знадобляться для майбутньої резолюції Ради безпеки ООН”.

Волкер сказав, що нині зусилля спрямовується на те, щоб зрозуміти, чи можливо створити умови для розміщення миротворчих сил під егідою ООН в Донецькій і Луганській областях, аби вони “контролювали територію на сході України”.

За його словами, мова також йде про встановлення довіри між сторонами щодо миротворчих сил ООН.

Волкер зауважив, що розміщення миротворців могло б створити умови, за котрих Україна розпочала б роботи такі кроки “мінського” процесу, як проведення місцевих виборів на Донбасі.

Крім того, він розповів про залучення США до дипломатичних зусиль щодо координації дій з Німеччиною та Францією, які очолюють “нормандський” процес, Великою Британією та Швецією як членами Ради безпеки ООН, а також з Україною.

Також він заявив, що нічого не буде робитися без відома українців – “поза їх спинами”.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 вересня президент Петро Порошенко на Генасамблеї ООН звернувся з приводу розгортання миротворчої місії на Донбасі. Ві наголосив, що така місія має бути розгорнута на всій території окупованого Донбасу, включаючи кордон з Росією.
Своєю чергою в РФ заявляють, що повноцінна миротворча операція на окупованому Донбасі є неприйнятною з погляду Мінських угод, і наполягають, що миротворці ООН повинні базуватися лише на лінії розмежування на Донбасі для гарантування безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Українська делегація в штаб-квартирі ООН передала на розгляд партнерам з Ради безпеки свій проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна