У ЗСУ заявляють, що не проводять облав на осіб призовного віку – це повноваження інших структур

 

Організатори рейдів із перевіркою документів та затриманням молодих людей у публічних закладах маніпулюють обов’язками Збройних сил України і зокрема – військового комісаріату.

Про це повідомив прес-офіцер управління зв’язків з громадськістю ЗСУ Юзеф Венскович у коментарі “Українській правді“.

“Такими діями вони (організатори рейду) маніпулюють обов’язками Збройних сил України і зокрема – військового комісаріату, нібито це вони проводять якісь облави. Ні, військкомати жодних перевірок чи облав не проводять: вони не мають таких повноважень – перевіряти документи на вулиці. Це повноваження Нацполіції”, – заявив Венскович.

Венскович додав, що відповідальність за призов громадян на військову службу покладається на місцеві органи влади.

“Для цього вони формують призовну комісію, яку очолює один з заступників голови держадміністрації. До складу комісії входять військовий комісар, представник Нацполіції, медичний працівник і працівники органів соцзахисту населення та інші посадові особи, відповідно до рішення голів обласних держадміністрацій та їх заступників”, – зазначив речник ЗСУ.

У разі, якщо громадянин ухиляється від призову, призовна комісія ухвалює відповідне рішення, що він ухиляється чи має законодавчі підстави для відтермінування служби та передає документи до Нацполіції для вжиття заходів – адмінстягнення, примусового приводу до призовної дільниці, порушення справи тощо.

При цьому Венскович не виключив, що проведення подібних рейдів є ініціативою місцевого врядування.

Він додав, що у Чернігівській області на базі обласного військкомату триває пілотний проект щодо реформування  військових комісаріатів у територіальні центри комплектування та соцпідтримки, які по-новому працюватимуть з призовниками.  Після завершення проекту нову практику буде поширено на усі регіони країни.

ОНОВЛЕНО
Тим часом у львівській поліції стверджують, що прибули до проїзду Крива Липа на виклик представників військкомату та військової прокуратури.
Про це повідомили у прес-службі поліції Львова, передає “Радіо Свобода”.
Як підтвердили в поліції, патрульні були присутні під час подій біля нічного клубу “Парадокс”, а викликали їх туди представники військкомату і військової прокуратури для охорони громадського порядку. Проте жодних інцидентів чи конфліктів не відбувалось.
У військовому комісаріаті проведення заходів у провулку підтвердили, однак відмовились відповісти чого саме вони стосувались і яким був їхній результат.
“Зараз ми не можемо розповісти, ми то все нормально, під час брифінгу розповімо. Ніяких затримань не було, я запевняю, і всі перебувають вдома або далі продовжують гуляти”, – сказав офіцер групи з роботи із громадськістю Львівського обласного військкомату Роман Поронюк.

Як писала “Новинарня“, у ніч на суботу, 4 листопада, у Львові біля нічного клубу “Парадокс” військові з поліцією влаштували облаву на студентів. 

Близько 20 військових і кілька поліцейських заблокували популярний серед молоді провулок Крива Липа, де розташовано багато розважальних закладів, і почали перевірку документів, зокрема у студентів та питали, чи вчаться вони на денній формі. Після пред‘явлення студентського їх відпускали.

При цьому проведення рейду підтвердив керівник Західного регіонального медіацентру Міноборони Олександр Поронюк.  Інформації про кількість вручених повісток немає.

У Києві в ніч на 28 жовтня поліція влаштувала облаву в нічному клубі Jugendhub. Правоохоронці заявили, що під час обшуку в закладі було  затримано 17 осіб, у яких вилучили наркотичні засоби, було виявлено 11 неповнолітніх та 32 осіб, які ухиляються від призову на строкову службу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна