Узбецький водій Uber Саіпов, який вчинив теракт на Манхеттені, отримав обвинувачення в суді

 

Підозрюваному в скоєнні теракту з вантажівкою у Нью-Йорку Сайфулло Саіпову висунули обвинувачення в тероризмі, наданні матеріальної підтримки терористичній організації “Ісламська держава”, а також у насильстві і знищенні автомобілів.

Про це заявив виконуючий обов’язки прокурора південного округу Нью-Йорка Кім Джун.

Як повідомляє BBC, Саіпов з’явився в інвалідному візку у федеральному суді Манхеттена, де йому було пред’явлено звинувачення.

Нападник не просив випустити його під заставу і залишиться під вартою.

У заяві прокуратури йдеться, що Сайфулло Саіпов відмовився від права не свідчити проти самого себе і визнав, що надихався пропагандою угруповання “Ісламська держава”.

За словами слідчих, Саіпов заявив їм, що задоволений своїм актом і що він обрав Хелловін для нападу якраз через те, що на вулицях цього дня більше людей.

Встановлено, що до переїзду в Патерсон, штат Нью-Джерсі, Сайфулло Саіпов жив у Тампі, штат Флорида. Він прибув до Америки з Узбекистану у 2010 році і має вид на проживання та роботу в США. Компанія Uber підтвердила, що він працював на неї водієм.

Водій вантажівки з Огайо Міррахмат Мумінов, співвітчизник Саіпова, розповів агентству “Рейтер”, що той захопився релігією після переїзду до США, де його вразила свобода віросповідання, неможлива в Узбекистані.

Як повідомляла “Новинарня“, увечері 31 жовтня чоловік за кермом невеликої вантажівки проїхав по велосипедній доріжці у Нью-Йорку на Манхеттені близько чотирьох кварталів, збиваючи велосипедистів і пішоходів, після чого зіткнувся зі шкільним автобусом. Поліцейський вистрілив йому в живіт, зупинивши нападника.

Президент США Дональд Трамп після чергового теракту закликав Конгрес скасувати програму Green card.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна