Україна передає Грузії затриманого екс-голову військової поліції Мегіса Кардаву, обвинуваченого в тортурах

 

Грузія заявила про початок процедури екстрадиції екс-начальника військової поліції міноборони Мегіса Кардави, якого було затримано в Україні 1 листопада через те, що він перебував у розшуку Інтерполу.
Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на прокуратуру Грузії.

Кардаву було оголошено в розшук за обвинуваченням в участі в тортурах, у скоєнні вбивств, організації таємного стеження за політичними опонентами, також йому заочно пред’явлено обвинувачення у привласненні та розтраті державних коштів.

Зокрема, Грузія звинувачує його у вбивстві генерала Романа Думбадзе в Москві у 2012 році.
Суд також визнав його винним у катуванні нині покійного полковника Серго Тетрадзе, а також у тортурах і незаконному позбавлення волі віце-полковника Давида Лондарідзе, Георгія Горелашвілі та Георгія Чікватія.

Мегіс Кардава був затриманий 1 листопада при в’їзді на територію України за підробленим паспортом. Затримання підтвердили в СБУ.
За інформацією ЗМІ, його доставили до Києва, він чекає на екстрадицію.

“У затриманого вилучено два підробленні паспорти громадянина України, по одному ‒ громадянина Латвії та Белізу, оформлені на різні прізвища, але з його фотографією, а також фальшиве посвідчення моряка, якими він користувався для перетину державного кордону України та інших держав.

Згідно з постановою Галицького районного суду Івано-Франківської області громадянину Грузії обрано запобіжний захід у вигляді арешту терміном 40 діб та розпочато процедуру його екстрадиції на батьківщину”, – повідомили в СБУ.

Також повідомлялося, що Кардава – соратник Михеїла Саакашвілі. Однак той спростував цю інформацію.

“Цього “найближчого соратника” я точно ніколи не зустрічав і знаю про його існування тільки з преси”, – написав екс-президент Грузії та колишній голова Одеської ОДА, який очолює опозиційну українську партію “Рух правих сил” та організовує протестні виступи.

Мегіс Кардава перебував у розшуку з 13 лютого 2013 року. Він залишив Грузію у 2012 році після зміни влади. Того ж року було відкрито кримінальні справи стосовно Кардави.

“За даними Інтерполу, у період з 2002 року затриманий, перебуваючи на керівних посадах в МВС Грузії у складі організованої злочинної групи співробітників Міністерства, застосовував катування, фізичне та сексуальне знущання над особами затриманими та засудженими за скоєння злочинів”, – ідеться в повідомленні СБУ.

Читайте також:
ГПУ: депортація трьох членів команди Саакашвілі, зокрема АТОвця Макішвілі,
була законна

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна