Рейтинг Doing Business-2018: Україна піднялася ще на 4 позиції

 

В оновленому рейтингу умов ведення бізнесу Doing Business-2018 Україна посіла 76-те місце, покращивши минулорічний результат на чотири позиції.

Такі дані Світовий банк оприлюднив у вівторок, 31 жовтня.

Із десяти критеріїв, за якими складають рейтинг експерти СБ, Україна змогла поліпшити позиції за чотирма, повідомили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

Найбільше Україні вдалося піднятися за компонентом “одержання дозволів на будівництво” – зі 140-го на 35-те місце; та “сплата податків” – з 84-ї на 43-тю сходинку.

За пунктами “приєднання до електричної мережі” та “врегулювання неплатоспроможності” покращення досягнуто лише на дві та одну позицію відповідно.

Це вже не перший рік, коли Україна поступово піднімається у рейтингу Doing Business.
Якщо минулого року Київ перебував на 80-й сходинці, то два роки тому – на 83-й, а в рейтингу Doing Business-2015 – на 87-й позиції.

За словами першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, інші країни також орієнтуються на рейтинг та роблять багато, аби піднятися у ньому для залучення інвесторів. Тому саме істотні позитивні зміни в інших державах вплинули на кінцеву позицію України в рейтингу.
Серед найбільш помітних українських сусідів у рейтингу – Китай, який Україні вдалося випередити на дві позиції, та Узбекистан, котрий вище від України на два місця.

Попри загальне зростання на чотири місця та позицію у першій сотні рейтингу, Україна залишається однією із країн-аутсайдерів Doing Business серед держав пострадянського простору, випереджаючи лише Киргизстан (77) та Таджикистан (123).
Для порівняння, Грузія перебуває у рейтингу на дев’ятому місці, Естонія – на 16-му, Росія – на 35-му, Білорусь – 38-му, а Молдова – на 44-му місцях відповідно.

Лідером рейтингу, як і торік, стала Нова Зеландія. За нею йдуть Сінгапур, Данія, Південна Корея та Гонконг.
На останньому, 190-му місці – Сомалі.

Рейтинг Doing Business показує якість регулювання підприємницької сфери.

Світовий банк представляє цей індекс із 2003 року. Серед критеріїв оцінки – легкість відкриття нового бізнесу, отримання дозволів на будівництво, реєстрація власності, отримання позики, захист прав інвесторів, податки, законодавчий захист контрактів та інші.

Читайте також:
Ситуація з демократією в Україні поліпшується. Рейтинг Freedom House

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна