В Одесі рейдери з торгового центру спробували захопити військовий аеродром, – ПС

 

Уранці в Одесі невідомі – загалом близько 40 осіб у балаклавах – здійснили спробу рейдерського захоплення частини території військового об’єкту, який є власністю Міністерства оборони України.
Як передає “Новинарня“, про це інформує прес-центр командування Повітряних сил ЗСУ.

Інцидент стався 29 жовтня приблизно о 8:45.

“Невідомі особи, які позиціонують себе як представники торгово-розважального центру «City Center», частково демонтували огорожу військової частини А3571 та здійснили вивіз військового майна в невідомому напрямку”, – йдеться в повідомленні.

На місці події працює військова служба правопорядку та військова прокуратура Південного регіону України, представники повітряного командування “Південь” ПС Збройних сил України.

Як відомо, “City Center” розташований на проспекті Маршала Жукова, 2 – поруч із так званим Шкільним аеродромом ПС ЗСУ.

“Командування Повітряних сил ЗСУ застерігає від провокаційних дій поруч з військовими частинами. Адже військовослужбовці добових нарядів, відповідно до статутних обов’язків, мають право застосовувати зброю під час несення служби”, – наголосили в прес-центрі.

ОНОВЛЕНО. Pа словами начальника південного територіального юридичного відділу Міністерства оборони України Юрія Доброва, група невідомих за допомогою будівельної техніки демонтувала бетонну огорожу і встановила металеву.

“На запитання до забудовників про те, на якій підставі вони вчиняють неправомірні дії і змінюють межі військового містечка, вони повідомили, що у них є відповідне рішення Одеської міської ради. Але саме рішення вони не надали і запропонували звернутися до Національної поліції з відповідним запитом, на який вони готові надати це рішення”, – повідомив Добров у коментарі телерадіокомпанії “Бриз”.

Зазначається, що Міністерство оборони зараз вивчає ситуацію з приводу незаконного захоплення території військового аеродрому, технічної зони військового містечка №10.
Після отримання відповідних документів, які стали підставою для виконання зазначених неправомірно дій, будуть подані відповідні позови до суду, а також – звернення до правоохоронних органів у зв’язку з тим, що сталося не тільки зміщення меж військового містечка, а й незаконна вирубка лісових насаджень. Зокрема, йдеться про дерева, які знесли при встановленні вищеназваної металевої огорожі.

У відомстві наголошують, що Міноборони вживатиме заходів правового характеру, а також звернеться до суду і до відповідних правоохоронних органів з метою відновлення порушених прав на земельну ділянку військового аеродрому «Шкільний».

Відео:

Поліція Одещини спростувала заяву Повітряних сил ЗСУ щодо захоплення території аеродрому “Шкільний”. За словами правоохоронців, на місце приїхали будівельники і почали роботи біля території військової частини.
Про це повідомив радник голови ГУ Нацполіції в Одеській області Руслан Форостяк в ефірі телеканалу “112 Україна”.

“Я хочу спростувати інформацію, поширену прес-службою… Поліцейські виїхали на місце і виявили, що, по-перше, будівельні роботи, про які йдеться, відбуваються на прилеглій до військової частини території, тобто за її межами. У забудовника є всі необхідні документи від органів місцевого самоврядування. Крім цього, обстеживши камери та вивчивши матеріали, ми з’ясували, що це не “тітушки” чи невстановлені особи в балаклавах, а звичайні будівельники, які облаштували свій паркан за допомогою техніки. Звичайний будівельний процес без насилля і “тітушок”, – сказав Форостяк.

“Мені відомо, що конфлікт точиться давно, і основою є те, що землі, які розташовані за межею огорожі військової частини, цікавлять як військовиків, так і різних ділків. Мені відомо, що міська рада виділила частину цієї землі під будівництво гіпермаркету”, – зазначив представник поліції.

За його словами, провадження з цього приводу поліція не відкривала.

Форостяк додав, що майно, про вивезення якого заявили в ПС ЗСУ, насправді є будівельним сміттям.

За даними очевидців, будівельники встановили довгу металеву огорожу на спірній території приблизно за 15 метрів від межі, яка досі прилягали до ТРЦ “City Center”.

При цьому на фотознімках, які поширила прес-служба ПС ЗСУ, видно, що з боку забудовників у конфлікті брали участь не лише будівельники, а й молоді чоловіки спортивної статури в масках і камуфляжному одязі:

На відео з події видно, як ці “тітушки” виштовхують з території будівництва військового:

Коментатори в соцмережах зазначають, що це чергова спроба одеських комерсантів за підтримки влади захопити аеродром “Одеса-Шкільний”.

Два тижні тому одеський сайт “Волна” інформував, що на сесії міськради 4 жовтня депутати проголосували за розробку детального плану території в межах проспекту Небесної Сотні, вулиць Шкільний аеродром, Проектної та Інглезі. Загальна площа забудови складе 288 гектарів. Проект вже встигла профінансувати пов’язана з мером Геннадієм Трухановим будівельна компанія “Будова”.

Згідно зі схваленим міськрадою проектом, під забудову потрапляє і територія в районі Шкільного аеродрому”, яка перебуває в розпорядженні Міноборони ще з радянських часів. У самому міністерстві стверджують, що нічого не чули про плани Одеської мерії.

У відомстві зазначили, що на сьогоднішній день триває активна робота з оформлення правовстановлюючих документів на цю земельну ділянку.

Читайте також:
На Одещині влаштують ракетний полігон. Заповідник не постраждає

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна