Облава в нічному клубі Києва: поліція відправила у військкомат 32 ухильників від призову, ті скаржаться на насильство

 

У ніч із 27 на 28 жовтня під час поліцейського рейду на нічний клуб Jugendhub у Києві близько трьох десятків молодих людей доставили з вечірки у військкомат. За версією поліції, вони ухиляються від призову на строкову службу.

На момент рейду в клубі проходила вечірка “Головная боль”, пише Cultprostir. Як зазначає видання, близько 2-ї години ночі в приміщення клубу увірвалися люди в формі.

За словами представників Jugendhub, на деяких з них були написи “Поліція”. До яких структур належали інші, з’ясувати не вдалося – вони були в камуфляжі й касках, з автоматами і кувалдами. Без пояснення причин представники правоохоронних органів влаштували обшук серед відвідувачів вечірки.

“Вони почали вивертати всім кишені, бити відвідувачів, потім перевіряти чоловіків на предмет ухилення від військової служби і кудись вивозити”, – розповіли організатори заходу.

За їхніми словами, людей “били абсолютно без приводу – всі були налякані і зовсім не чинили опору”, “про застосування надмірної фізичної сили до відвідувачів свідчать плями крові на підлозі”.

Організатори вечірки також повідомили виданню, що під час рейду з клубу “мішками виносили особисті речі, бар, техніку й навіть одяг”.

Як з’ясувалося, частину відвідувачів клубу доправили до поліцейської дільниці Шевченківського району, інших – до військкомату на ДВРЗ (вул. Зрошувальна, 17а). Адміністрація Jugendhub повідомила, що поліція забрала навіть орендаря приміщення клубу.

Ситуація спричинила розголос у соцмережах та ЗМІ – багато користувачів обурилися “свавіллям силовиків”, “побитям дітей” тощо.

Прес-служба Національної поліції в місті Києві оприлюднила свою версію подій. Як зазначається в повідомленні, під час обшуку в нічному клубі Jugendhub правоохоронці виявили 11 малолітніх та 32 особи, які ухиляються від призову на строкову службу.

“Попередньо встановлено, що нічний заклад розпочав свою роботу в липні цього року. З моменту його відкриття до районної поліції почали надходити скарги від жителів навколишніх будинків. Люди скаржилися, що відвідувачами клубу є переважно неповнолітні і студенти в стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, а також в закладі можуть продавати наркотики. Під час перевірки таких звернень правоохоронці задокументували п’ять фактів зберігання наркотичних засобів у відвідувачів закладу. Зі слів затриманих, виявлені та вилучені наркотики вони купували у незнайомців на території клубу”, – розповіли в поліції.

За результатами перевірки зібрані відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчим відділом Шевченківського УП ГУНП у м. Києві розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 317 (Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.

Саме в рамках досудового розслідування у ніч на 28 жовтня працівники Шевченківського УП ГУНП Києва та Київської місцевої прокуратури №10 із залученням співробітників полку поліції особливого призначення ГУНП та Шевченківського районного військкомату “провели санкціонований обшук у приміщенні нічного розважального закладу”.

“На момент обшуку в клубі знаходилося 200 осіб віком від 15 до 25 років, переважно мешканців м. Києва.

За результатами обшуку було затримано 17 осіб, у яких вилучили наркотичні засоби.

Затримані після освідування доставлені до Шевченківського УП ГУНП у м. Києві для проведення процесуальних дій.

Окрім цього, у 20-річної бармена закладу було виявлено та вилучено розфасовані прозорі пазові пакети з речовиною, схожою на наркотичну.

У іншого затриманого 30-річного чоловіка поліція вилучила речовини, ззовні схожі на наркотики, галюциногенні гриби, електронні ваги, 40 тисяч гривень, 8 банківських карток та автомобіль BMW”, – зазначають правоохоронці.

Згідно з повідомленням, 11 неповнолітніх було передано батькам, а 32 осіб, які ухиляються від призову на строкову службу, доставили до пункту збору призовників м. Києва.

У ході обшуку також було зафіксовано, що нічний розважальний заклад “функціонує без будь-яких дозвільних документів та перебуває в аварійному стані, у приміщенні порушені норми протипожежної безпеки, відсутні засоби для гасіння пожеж та не працюють санвузли”. За цими фактами проводиться додаткова перевірка.

Як зазначив у коментарі “Громадському” представник уповноваженого з прав людини з питань захисту прав військовослужбовців Святослав Стеценко, якщо призовна комісія ухвалила рішення про розшук призовників, їх мали право затримати, не випускати з приміщення і потім відправити у військову частину.

За словами затриманих під час рейду, більшість із них повісток не отримувала. Однак представник уповноваженого з прав людини зауважив, що вони самі були зобов’язані з’явитися у військкомат.

“Кожен призовник зобовязаний прибути до військкомату, відповідно до закону про військовий обовязок і військову службу. Навіть ті, хто не отримав повістку, повинні протягом 10 діб після оголошення призову прибути до військкомату для визначення придатності для військової служби або права на відстрочку”, – розповів Стеценко.

Він додав, що в разі, коли призовник не прибув до збірного пункту після отримання повістки, то його оголошують у розшук і примусово доставляють до військкомату.

“Однак поліція зобов’язана діяти відповідно до своїх повноважень. Ніхто не має права застосовувати насильство і принижувати честь та гідність громадян”, – зауважив представник омбудсмана.

За його словами, десятеро хлопців написали заяви на ім’я уповноваженого з прав людини про порушення їх прав під час затримання у нічному клубі. Скарг на дії адміністрації збірного пункту Стеценко не отримував.

Як повідомляла “Новинарня“, осінній призов розпочався 2 жовтня і завершиться 30 листопада. На нього зобов’язані з’явитися юнаки віком від 20 до 27 років.
Призвані на “строчку” службу військовослужбовці до участі в АТО не залучаються.

Читайте також:
До кінця року буде ще один призов офіцерів запасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна