Парламент Каталонії проголосував за незалежність. Мадрид вживає заходів

 

Парламент Каталонії в п’ятницю, 27 жовтня, проголосив незалежність своєї країни від Іспанії.

За відокремлення проголосували 70 депутатів із 135, проти виступили 10, двоє утрималися, передає “Новинарня” з посиланням на “Радіо Свобода”.

“Ми засновуємо Каталонську Республіку як суверенну, демократичну і соціальну незалежну державу”, – йдеться в резолюції, проект якої подали фракції JxSí та CUP.

У документі, що заявляє про початок відокремлення, загалом 17 пунктів, зокрема щодо “сприяння укладенню договору про подвійне громадянство з Іспанією”, “розробка пропозицій щодо розподілу активів і зобов’язань між Республікою Каталонією і Королівством Іспанії”, заснування центрального Банку Каталонії, просування визнання незалежності Каталонії у світі.
Заявлено також про намір розробити нові ключові закони для Каталонії, про початок переговорів “на рівних” з іспанською владою для встановлення співпраці тощо.

У документі сказано: “Каталонія сьогодні відновлює свій повний суверенітет, втрачений і довгоочікуваний, після десятиліть спроб”, “виходячи з необхідності захисту свободи, безпеки і співіснування всіх громадян Каталонії”.

Голосування відбувалося таємно. Депутати від опозиційних фракцій залишили зал перед початком волевиявлення, назвавши його незаконним.

Після підрахунку голосів депутати заспівали гімн Каталонії.

ОНОВЛЕНО. У своїй першій промові після проголошення незалежності глава женералітату Карлес Пучдемон закликав співвітчизників виявити “миролюбність, доброзичливість і гідність”, щоб “тримати пульс” у найближчі години.

Президент наголосив на “величі цього моменту” та підкреслив, що незалежність проголошена законно обраним парламентом Каталонії на підставі голосування  більшості каталонського народу на референдумі, а також за підтримки мерів міст, передає La Vanguardia.

Пучдемон також сказав про важливість “союзу між державними інститутами та громадянами” для побудови країни.

Він назвав Каталонію “не просто старою європейською нацією, а насамперед суспільством, яке завжди цивільно та мирно реагувало на демократичні виклики”.

“Тому будьмо свідомими та гідними”, – заявив глава уряду Каталонії.

Він підкреслив, що каталонці мають багато спільного з народом Іспанії, але “ми хочемо дати собі деякі інструменти, характерні для держави”.

Після ухвалення резолюції на вулицях Барселони почалися багатотисячні народні гуляння прибічників державної незалежності.

Переглянути зображення у Твіттері

Переглянути зображення у Твіттері

Рішення парламенту вітали кілька тисяч людей, що зібралися на площі біля представницького органу Каталонії в Барселоні

Перед цим парламент Каталонії не підтримав проект фракції соціалістів, яка закликала до регіональних виборів і переговорів між Барселоною та Мадридом з метою уникнути застосування статті 155 конституції Іспанії.

Уже через годину після рішення парламенту Каталонії про незалежність Сенат Іспанії в Мадриді проголосував за активацію статті 155 конституції, яка передбачає припинення автономії Каталонії та введення в регіоні прямого правління Мадрида.

За активацію статті 155 конституції Іспанії проголосували 214 депутатів із 266.

Це рішення дає уряду Іспанії повноваження “вживати всіх заходів, необхідних для примусу” регіону.

Раніше прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой у своєму виступі в Сенаті просив сенаторів підтримати активацію статті 155.
Він закликав співгромадян до спокою і заявив, що верховенство права у Каталонії буде відновлене.

Уряд Іспанії звернеться до Конституційного суду, аби оскаржити декларацію про незалежність Каталонії, повідомляє іспанське видання El Mundo з посиланням на джерела в уряді.

Раніше КС Іспанії вже визнавав незаконними рішення про референдум щодо незалежності Каталонії.

Мадрид почав процедуру відсторонення уряду Каталонії

1 жовтня в Каталонії було проведено референдум, на якому, за даними місцевої влади, 90% тих, хто проголосував, підтримали незалежність регіону від Іспанії.
Явка на плебісциті, який Мадрид вважає нелегітимним, становила близько 43%. При цьому надіслані з інших регіонів іспанські поліцейські та цивільна гвардія перекривали доступ на дільниці та застосовували силу проти каталонських виборців. Повідомлялося про більш як 800 поранених унаслідок вуличних протистоянь.

10 жовтня у парламенті Каталонії Пучдемон заявив про відкладення відкладення  проголошення незалежності для діалогу з Мадридом. Однак іспанський уряд виступив проти будь-яких компромісів.

Того ж вечора представники Каталонії підписали декларацію про незалежність, що має незрозумілий юридичний статус.

Барселона не відповіла на ультиматум Мадрида, який намагався з’ясувати, чи проголосила Каталонія незалежність, чи ні.

Після того, як уряд Іспанії проголосував за усунення керівників женералітату Каталонії, на вулицях Барселони вкотре пройшли багатосоттисячні маніфестації за незалежність.

Досі жодна країна не висловлювала підтримку намірам Каталонії оголосити незалежність.

Єврокомісія наразі відмовилася коментувати рішення парламенту Каталонії про незалежність 27 жовтня.

Читайте також:
Іспанія арештувала двох організаторів каталонських мітингів за незалежність

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна