Міськрада Переяслава-Хмельницького проголосувала за перейменування міста

 

Депутати міської ради Переяслава-Хмельницького (Київська область) проголосували за повернення місту історичної назви – Переяслав.
Як передає “Новинарня“, таке рішення місцевий представницький орган ухвалив на сесійному засіданні у четвер, 26 жовтня.

“Схвалити пропозицію громадської ради при виконавчому комітеті Переяслав-Хмельницької міської ради щодо поверненню місту Переяслав-Хмельницький Київської області історичної назви «Переяслав».
Порушити клопотання перед Київською обласною радою щодо внесення подання до Верховної Ради України про повернення місту Переяслав-Хмельницький історичної назви «Переяслав»…” – ідеться в рішенні міськради, яке підписав мер Тарас Костін.

Прес-служба міськради поширила також обґрунтування, в якому сказано, що Переяслав – “особливе місто на карті України”, і перша літописна згадка про нього датується 907 роком у договорі Русі з Візантією.

“Про історичність Переяслава і його назви свідчать систематичні літописні згадки, що підтверджують його значення як одного із головних центрів Давньоруської держави. Навіть перше згадка слова «Україна» в 1187 році в Іпатіївському літописі безпосередньо пов’язана з нашим містом”, – заявляють у Переяславі-Хмельницькому.

У довідці нагадують, що 1654 року тут відбулася Переяславська рада, яка “визначила подальшу долю України та поступову її інкорпорацію до складу Московської держави (згодом Російської імперії та СРСР)”.

12 жовтня 1943 року постановою президії Верховної Ради УРСР, Ради народних комісарів УРСР і ЦК КП(б)У та указом Президії Верховної Ради СРСР місто Переяслав перейменовано на Переяслав-Хмельницький, і це “призвело не лише до спотворення його історичної назви, а й знецінення ролі міста в державотворчих процесах, творенні модерної української нації”.




У мерії наголосили: “Уся підступність колоніальної політики «старшого брата» полягала в тому, що додавши до назви нашого міста славне ім’я лідера національно-визвольної революції українського народу 1648-1657 рр. Богдана Хмельницького, вони прагнули назавжди «відрізати» Переяслав від державотворчих історичних витоків часів Київської Русі, загубивши його у величезному лабіринті провінційних міст, яке згадувалося хіба що у зв’язку із роковинами сфальсифікованого договору про «возз’єднання російського і українського народів»”.

“Повернувши місту його споконвічну назву – «Переяслав» – сучасне покоління виправить історичну несправедливість та відновить свою генетичну пам’ять”, – ідеться в документі, який підписав секретар міської ради  Петро Бочарін.

З цього приводу в місті відбувалися також громадські слухання з позитивними висновками, “круглі столи”, ще 2016 року надсилалися звернення до голови Українського інституту національної пам’яті тощо.

Голова УІНП Володимир В’ятрович у коментарі “Новинарні” зазначив: “Це не декомунізація, але повернення історичної назви. Тому Інститут не проти”.

Як відомо, кінцеві рішення про перейменування населених пунктів в Україні затверджує Верховна Рада.

Читайте також:
Комісія Київради схвалила перейменування станції метро “Петрівка” на “Почайна”

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна