Каталонія відмовилася від дострокових виборів і знову мовчить про незалежність

 

Глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон виключив проведення в автономії дострокових виборів, про що приймав рішення уряд Іспанії через сепаратистські рішення регіону.

Про це Пучдемон заявив у спеціальному звернені 26 жовтня, передає іспанське видання El Mundo.

За його словами, він розглядав таку можливість, як проголошення дострокових виборів.

“Моя відповідальність полягає в тому, щоб використати всі шляхи у пошуку врегулювання політичного конфлікту. Немає гарантій, які б виправдовували оголошення дострокових виборів”, – заявив він.

Пучдемон наголосив, що тепер від парламенту Каталонії залежить, якою буде його реакція на застосування Мадридом статті 155 конституції Іспанії, що має призупинити самоврядування в автономії.

При глава женералітату не уточнив, чи буде Каталонія насправді проголошувати незалежність від Іспанії.

Протягом дня ЗМІ повідомляли про наміри каталонського лідера оголосити вибори, тим самим відмовившись від незалежності, і навіть наводили їх дату – 20 грудня.
Запланований виступ Пучдемона кілька разів переносили, а потім взагалі скасували. О 17:00 він все ж виступив зі зверненням, зазначає “Європравда”.

О 18:00 за місцевим часом почалося засідання місцевого парламенту, на якому буде обговорюватися можливе застосування урядом Іспанії статті 155 конституції і реакція на це Барселони.

У п’ятницю, 27 жовтня, Сенат Іспанії повинен зібратись на засідання, щоб схвалити активацію статті 155 конституції Іспанії, яка призупинить автономію Каталонії і введе там пряме правління Мадрида. Раніше старт такому рішенню дав уряд Іспанії.

Раніше повідомлялося, що саме 26 жовтня каталонський парламент може проголосити незалежність Каталонії.

Читайте також:
Мадрид почав процедуру відсторонення уряду Каталонії

1 жовтня в Каталонії було проведено референдум, на якому, за даними місцевої влади, 90% тих, хто проголосував, підтримали незалежність регіону від Іспанії.
Явка на плебісциті, який Мадрид вважає нелегітимним, становила близько 43%. При цьому надіслані з інших регіонів іспанські поліцейські та цивільна гвардія перекривали доступ на дільниці та застосовували силу проти каталонських виборців. Повідомлялося про більш як 800 поранених унаслідок вуличних протистоянь.

10 жовтня у парламенті Каталонії Пучдемон заявив про відкладення проголошення незалежності для діалогу з Мадридом. Однак іспанський уряд виступив проти будь-яких компромісів.

Того ж вечора представники Каталонії підписали декларацію про незалежність, яка має незрозумілий юридичний статус.

Барселона не відповіла на ультиматум Мадрида, який намагався з’ясувати, чи проголосила Каталонія незалежність, чи ні.

Після того, як уряд Іспанії проголосував за усунення керівників женералітату Каталонії, на вулицях Барселони вкотре пройшли багатосоттисячні маніфестації за незалежність.

Читайте також:
Іспанія арештувала двох організаторів каталонських мітингів за незалежність

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна