Як Мао. З’їзд КПК переобрав Сі Цзиньпіна на другий термін і закріпив у програмних документах

 

Центральний комітет Комуністичної партії Китаю на з’їзді в Пекіні переобрав Сі Цзіньпіна генеральним секретарем ЦК КПК на новий 5-річний термін.

Про це 25 жовтня повідомляє “Радіо Свобода”.

У промові на з’їзді, яка тривала три з половиною години, Сі Цзіньпін пообіцяв перетворити Китай до 2050 року на світового лідера.

Цзіньпін також заявив, що в Китаї сформувався “соціалізм з китайською специфікою для нової ери”, найбільш досконала модель демократії у світі, яка стане ідеологією КНР на найближчі п’ять років.

Делегати одностайно схвалили програму Сі Цзіньпіна щодо боротьби з корупцією.

Напередодні 19-й з’їзд КПК закріпив ім’я голови партії і держави Сі Цзіньпіна в програмних партійних документах. Це рішення підвищує статус Сі до рівня засновника сучасного комуністичного Китаю Мао Цзедуна, а також Ден Сяопіна, який започаткував відкриття країни світові та сприяв її стрімкому економічному розвитку.

Стратегія, викладена Сі Цзіньпіном і затверджена партійним з’їздом, зосереджена на зростанні ролі Китаю на світовій арені та розв’язанні всіх політичних, економічних та суспільних питань, що перебувають під контролем Комуністичної партії.

Від часу правління Мао Цзедуна вперше ім’я та ідеологія лідера були додані до програмних документів партії в час правління. На відміну від Мао та Сі, ім’я Ден Сяопіна було додане вже після його смерті в 1997 році.

ХІХ з’їзд Китайської комуністичної партії (КПК) тривав із 18 жовтня по 24 жовтня тривав. У з’їзді взяли участь близько 2,3 тис. делегатів.
На форумі розглянули результати роботи партії за останні п’ять років, обговорити суспільно-економічну та політичну ситуацію в Китаї та інших країнах, окреслити стратегічну лінію розвитку республіки на найближчі роки.

Переобрання Сі Цзіньпіна не стало несподіванкою, адже експерти віддають належне значному внеску нинішнього керівника в порівнянні зі своїми попередниками – Цзян Цземінем і Ху Цзіньтао.
Антикорупційна кампанія, запроваджена Цзіньпіном, вперше пройшлася по всій вертикалі влади, а реформи економіки і глобальні проекти за межами країни вивели КНР на перше місце по закордонних інвестиціях та експорту.

Як відомо, що у Китаї фактичним лідером держави є генеральний секретар ЦК КПК, тоді як голова КНР (відповідає посаді президента в інших державах світу) часто є лише представницькою особою.
Лише чотири керівники КНР – Мао Цзедун, Цзян Цземінь, Ху Цзіньтао і Сі Цзіньпін – посідали ці дві посади одночасно.

Сі є лідером Комуністичної партії та китайської держави з 2012 року.

Читайте також:
Порошенко в Давосі подякував Сі Цзіньпіну
за визнання територіальної цілісності України

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна