Візит президента ФРН до Москви: Штайнмайєр закликав активніше брати участь у врегулюванні конфліктів

 

Обраний цього року президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр під час візиту до Москви висловився за відновлення довіри між Німеччиною та Росію.

Під час зустрічі з президентом Володимиром Путіним у Москві в середу, 25 жовтня, Штайнмаєр закликав також активніше брати участь у врегулюванні конфліктів, передає “Німецька хвиля”.
Видання зазначає, що ці заяви глава ФРН зробив після багаторічної кризи у відносинах між державами.

“Я залишаюся переконаним, що ми маємо якось протидіяти відчуженню між нашими обома країнами, що зростало упродовж останніх років”, – цитує німецького президента агентство dpa.

Путін привітав перший за останні сім років візит глави ФРН до Росії. “Я сподіваюся, що ваш візит стане поштовхом для розвитку двосторонніх відносин та сприятиме зміцненню наших міждержавних зв’язків”, – заявив глава Кремля.

Раніше цього ж дня Штайнмаєр зустрівся у резиденції посла ФРН з колишнім президентом СРСР Михайлом Горбачовим. За словами німецького президента, Горбачов наголосив, що “єдине, що допомагає – це розмовляти одне з одним – навіть про те, що складно”.

Колишній радянський  президент нагадав у розмові зі Штайнмаєром, що Німеччина і Росія після війни та страждань ХХ століття змогли знайти шлях одне до одного.
“Заклик Горбачова не забувати про цю спадщину не повинен залишитися не почутим”, – зазначив Штайнмаєр.

Як інформує DW, через ускладнення двосторонніх відносин після агресії Росії в Криму та на Донбасі візит президента ФРН до Москви був запланований як короткий робочий, а не офіційний.
Приводом для нього стало повернення московського кафедрального собору святих Петра і Павла Євангелічно-лютеранській церкві з нагоди 500-річчя Реформації.

Під час урочистої церемонії Штайнмаєр подякував за передачу собору, зазначивши, що йдеться про “втілення давнього бажання”.

Собор був відібраний радянською владою у 1938 році, і лише з 1992 року Євангелічна церква змогла знову користуватися будівлею, але він продовжував перебувати у державній власності.

Як зазначає DW, соціал-демократ Штаймаєр належить до тієї категорії німців, які ставляться до Росії та росіян ірраціонально трепетно, щиро їм симпатизує. Це Франк-Вальтер виявляв і на посаді міністра закордонних справ.
При цьому Штайнмаєр критично ставиться до російського президента Путіна.

Зустріч із Путіним була останнім пунктом програми робочого візиту Штаймаєра до Москви.

“Попередник Штайнмаєра Йоахім Гаук був винятком серед президентів ФРН. Він відчував стійку неприязнь до господаря Кремля – у минулому співробітника КДБ СРСР, адже сам був східнонімецьким правозахисником за часів комуністичної НДР. Зустрічалися вони лише раз – у 2012 році”, – нагадує “Німецька хвиля”.

При цьому варто зазначити, що посада президента у ФРН – фактично суто церемоніальна.

Читайте також:
Німецька преса про “мирний” виступ Штайнмаєра в Росії:
“Насмішка над позицією вільної Європи”

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна