Міністра оборони Молдови призначив парламент замість проросійського президента

 

32-річний Євген Стурза призначений міністром оборони Молдови, про що підписав указ голова парламенту Андріан Канду, замість президента-соціаліста Ігоря Додона.

За рішенням Конституційного суду країни, спікер парламенту або прем’єр -міністр мав виконати обов’язки президента саме для затвердження глави оборонного відомства.

Як повідомляє Publika.md, новий міністр оборони вже склав присягу.
З 2015 року він є заступником голови Народно-європейської партії Молдови.

Обов’язки глави МО Молдови до цього часу виконував заступник міністра Георгій Галбура.

Посада міністра оборони стала вакантною ще в грудні 2016 року. Ліберальна партія позбавила Анатола Шалару політичної підтримки, і указ про його відставку підписав президент Ігор Додон. Він звинуватив Шалару у “заграванні” з НАТО, нагадавши про нейтральний статус Молдови. Також Додона обурювала виставка американської військової техніки в центрі Кишинева 9 травня.

Надалі проросійський президент, що стоїть в опозиції до парламентської більшості, відмовлявся призначати міністром оборони висунутого на цю посаду Євгена Стурзу.

Як пише NewsMaker, Конституційний суд Молдови 20 жовтня розглянув запит уряду, що просив визначити обставини, за яких виправдано тимчасове виконання обов’язків президента при схваленні кандидатури міністра оборони. Також уряд попросив КС призначити того, хто виконає ці обов’язки.

Суд постановив, що обставинами, за яких виправдано тимчасове виконання обов’язків глави держави, є факт відмови Додона виконувати свої конституційні обов’язки.

Зокрема, вважають конституційні судді, президент був зобов’язаний затвердити кандидатуру міністра оборони Стурзи, яку двічі запропонував прем’єр-міністр.

При цьому у своїй постанові від 20 жовтня КС не вказав, хто точно повинен підписати указ за президента – спікер парламенту чи прем’єр-міністр.

Раніше, 17 жовтня, Конституційний суд РМ вирішив, що в разі відмови президента призначити запропонованого Демократичною партією міністра оборони це можуть зробити спікер чи прем’єр без згоди та участі президента.

Коментуючи рішення КС, Додон заявив, що не визнає призначеного таким чином міністра оборони.

Рішення Конституційного суду він назвав узурпацією влади і пообіцяв, що правляча Демпартія і КС “відповідатимуть за всі беззаконня”.

Як інформувала “Новинарня“, у вересні виник конфлікт між президентом та урядом Молдови, коли проросійський Додон забороняв молдовським військовим брати участь у навчаннях в Україні разом із підрозділами ЗС країн НАТО.

Читайте також:
Військові Молдови приїхали на навчання в Україну
всупереч забороні президента Додона

Президент Молдови Додон став єдиним іноземцем на параді перемоги в Москві

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна