ГПУ: депортація трьох членів команди Саакашвілі, зокрема АТОвця Макішвілі, була законна

 

Генеральна прокуратура заявляє про законність видворення з України до Тбілісі трьох громадян Грузії – членів команди Михеїла Саакашвілі, що відбулося 21 жовтня.

“Порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні, тобто проживання без документів на право проживання в Україні, за недійсними документами або документами, термін дії яких закінчився, або працевлаштування без відповідного дозволу на це, якщо необхідність такого дозволу передбачена законодавством України, або недодержання затвердженого порядку пересування та зміни місця проживання, або ухилення від виїзду з України після закінчення відповідного терміну перебування (…) передбачене статтею 23 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо дії іноземця або особи без громадянства порушують законодавство про правовий статус іноземців та осіб без громадянства або суперечать інтересам забезпечення національної безпеки України, щодо них може бути прийнято рішення про примусове повернення”, – зазначили на Різницькій, додавши, що таке рішення ухвалює Державна міграційна служба України.

“У випадках невиконання іноземцем та особою без громадянства прийнятого щодо них в установленому порядку рішення про примусове повернення, їх може бути примусово видворено….

Також існує законодавча можливість примусово видворити іноземця та особу без громадянства без прийняття попереднього рішення про примусове повернення – за умови, коли є обґрунтовані підстави вважати, що іноземець або особа без громадянства ухилятимуться від виконання такого рішення”, – ідеться в заяві ГПУ.

“Іноземців та осіб без громадянства, про яких йдеться, примусово повернули і примусово виселили до держави Грузія, яка з квітня 1999 року є членом Ради Європи, з 10 січня 2007 відмовилася від застосування смертної кари і гарантувала недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдські або таких, що принижують гідність, поводжень і покарань, приєднавшись до Конвенції ООН. У зв’язку з цим Генеральна прокуратура вважає за необхідне зазначити відповідність дій Державної міграційної служби України чинному законодавству”, – йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ 24 жовтня.

Напередодні позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко передав до Генпрокуратури інформацію про вчинення кримінальних правопорушень стосовно трьох громадян Грузії, яких видворили з України на батьківщину.

За його словами, силовики незаконно викрали їх у центрі Києва із застосуванням фізичної сили, тортур і примусу та вивезли літаком з території України до Грузії.

За його словами, йдеться про Михаїла Абзіанідзе, Давида Макішвілі та Георгія Рубашвілі, які на законних підставах перебували на території України, зокрема у них були довідки про право постійного проживання.

Як відомо, Давид Макішвілі – учасник АТО та колишній консультант Нацгвардії України, який звільнився з НГУ і став особистим охоронцем політика Михаїла Саакашвілі.
Михаїл Абзіанідзе – водій, Георгій Рубашвілі – ще один охоронець Саакашвілі.

Нагадаємо, 15 жовтня в Україну не пустили соратника Саакашвілі, грузинського депутата Кобу Накопію, якого називають “фінансистом” екс-президента.

Читайте також:
Луценко: ДМСУ не дала Саакашвілі статус біженця, його можна депортувати

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна