Рада відправила у КС два законопроекти про скасування депутатської недоторканності

 

Верховна Рада проголосувала за направлення до Конституційного Суду обох законопроектів про внесення змін до Конституції у частині щодо скасування депутатської недоторканності.

За направлення президентського законопроекту №7203 наприкінці ранкового 19 жовтня проголосували 336 депутатів, депутатського № 6773 – 328.

Цим голосуванням народні депутати включили відповідні проекти законів до порядку денного 7-ї сесії ВР та направили до КС для надання висновків щодо відповідності цих законопроектів законам України.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав депутатів і людей, що мітингують під парламентом, з цим рішенням.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко пропонує скасувати депутатську недоторканність із 1 січня 2020 року.
Проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції під номером 7203 він зареєстрував у Верховній Раді 17 жовтня, коли почалися вуличні протести.

В той же час у парламенті також зареєстровано проект №6773 за підписами 158 народних депутатів, який передбачає скасування недоторканності негайно. Його з трибуни представляв “свободівець” Юрій Левченко.

Представниця президента у Верховній Раді Ірина Луценко поясниила, що Порошенко пропонує скасувати депутатську недоторканність з 2020 року, бо саме стільки часу потрібно на внесення таких змін до Конституції.

Мешканці наметового містечка під Верховною Радою не хочуть розходитися після часткового виконання однієї з їхніх вимог.
Про це в кулуарах парламенту заявив народний депутат з фракції “Самопоміч” Єгор Соболєв, передає “УП”.

“Станом на зараз наметове містечко залишається, ми вранці мали штабну нараду з польовими командирами, які є в ньому. Абсолютна більшість людей висловилася, що ми не можемо зупинятися. Як саме ми будемо діяти — запитання і дискусія, до вечора ми вирішимо”, — сказав Соболєв.

В свою чергу нардеп Мустафа Найєм в ефірі телеканалу “112 Україна” в заявив, що можливо учасники перенесуть свій мітинг на інший час.

“Частина вимог, яка ставилися перед Верховною Радою – виконані. Тому наразі організатори радяться, що робити далі”, – сказав він.

Найєм зауважив, що до кінця дня організатори акції “за велику політичну реформу” повідомлять, чи збираються вони росходитися чи продовжать мітинг до повного виконання своїх вимог.

Як відомо, протестувальники вимагають також створення Антикорупційного суду та виборчої системи з відкритими списками.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна