Про що говорили Порошенко і президентка Мальти після 21 гарматного залпу

 

Під час церемонії було виконано державні гімни Республіки Мальта та України. Під

Салют націй – двадцять один холостий артилерійський залп – пролунав під час виконання державних гімнів Мальти й України під час офіційної зустрічі Петра Порошенка та президента Мальти перед будівлею АП на Банковій 17 жовтня.

Цього дня до Києва з державним візитом прибула президент Мальти Марі-Луїз Колейро Прека.

Гармати були встановлені в парку біля Маріїнського палацу.

На Банковій президенти оглянули стрій воїнів почесної варти, інформує прес-служба Банкової.

Це вже друга зустрічі президентів України та Мальти за останні півроку. Як відомо, 16-17 травня 2017-го відбувся перший в історії двосторонніх відносин державний візит президента України Петра Порошенка до Мальти.

У Києві глави держав провели зустріч у форматі “віч-на-віч”, по завершені якої відбулися українсько-мальтійські переговори в розширеному форматі.

Крім того, президенти візьмуть участь в українсько-мальтійському бізнес-форумі, який відбудеться у Торгово-промисловій палаті України.

“Мені приємно констатувати, що Мальта – держава – надійний партнер України, Європейського Союзу, стала набагато ближчою до України. І це має не просто символічний, а й дуже практичний зміст”, – сказав глава держави на прес-конференції за результатами двосторонніх переговорів.

Петро Порошенко відзначив, що Республіка Мальта завжди підтримувала Україну в принципових для неї питаннях.

“Надзвичайно символічною в нашому двосторонньому співробітництві є підтримка ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС, яка відбулася під час мальтійського головування в Євросоюзі. Ми фактично щотижнево були на зв’язку з вами, з паном прем’єр-міністром, міністром закордонних справ, дуже чітко координували наші зусилля. Я дуже вдячний Вам тому, що саме за Вашого президентства нам вдалося завершити процес ратифікації Угоди про асоціацію і з 1 вересня поточного року вона вже вступила в дію”, – звернувся Петро Порошенко до Марі-Луїз Колейро Преки.

Президент також зазначив, що високо цінує внесок Мальти й у запровадження ЄС безвізового режиму для громадян України.

Порошенко висловив вдячність за послідовну і переконливу позицію Мальти в питанні територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України, подякував за підтримку політики запровадження і продовження санкцій проти Російської Федерації як у зв’язку з анексією Криму, так і у зв’язку з агресією на Сході України, рішуче засудження Мальтою і голосування в ООН щодо порушення прав людини в окупованому Криму.

Водночас щодо співпраці в рамках міжнародних організацій, включаючи ОБСЄ, Порошенко повідомив, що запросив мальтійських партнерів до більш активної участі в Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ на Сході України.

Президент повідомив, що одним із пунктів сьогоднішніх перемовин було питання подальшого поглиблення відносин України і ЄС.

“Для нас надзвичайно важлива підтримка Мальтою українських європейських і євроінтеграційних прагнень. Є у наших мальтійських партнерів абсолютно чітке розуміння, що Україна є європейською державою, яка може посилити і збагатити Євросоюз. Ми впевнені в тому, що інтересам як Євросоюзу, так і інтересам України відповідає наше подальше зближення”, – сказав Порошенко, зауваживши, що саме під цим кутом зору сьогодні обговорювалася підготовка до саміту Східного партнерства, який має відбутися у листопаді в Брюсселі.

Читайте також:
На Мальті вбита журналістка, яка розслідувала афери влади за “панамським досьє”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна