Акція 17.10: центр Києва перекрито, Автомайдан не пропускають до ВР, організатори озвучили вимоги

 

Зранку 17 жовтня, перед анонсованим мітингом опозиції біля Верховної Ради, Урядовий квартал у центрі Києва взято під посилену охорону, вулиці Грушевського та інші перекрито для руху авто.

Прохід на площу Конституції біля ВР дозволено тільки через рамки. Будівлю парламенту оточено подвійним ланцюгом поліції та Національної гвардії.

Як передає “Новинарня“, активісти “Автомайдану” намагаються проїхати до парламенту, однак їх не пропускають.

Раніше в КМДА повідомили, що в центрі Києва з 6:00 у вівторок буде перекрито:
· вул. Грушевського – від перехрестя вул. Грушевського з Парковою дорогою до станції метро “Арсенальна”;
· вул. Інститутська – від перехрестя вулиць Хрещатик та Інститутської до Кловського узвозу та Кловський узвіз до перехрестя з вул. Мечникова;
· вул. Липська – від перехрестя вулиць Грушевського та Липської до вул. Інститутської.
· вул. Лютеранська, вул. Круглоуніверситетська, вул. Городецького, вул. Шовковична та пров. Кріпосний.

Як відомо, на 17 жовтня біля будівлі Верховної Ради має розпочатися акція з вимогою провести політичну реформу в Україні.

За інформацією організаторів заходу, ключовими вимогами учасників акції будуть зміна системи виборів в Україні, зокрема, перехід до пропорційної системи з відкритими списками, створення окремого Антикорупційного суду, обмеження або скасування депутатської недоторканності.

Одним з ініціаторів акції 17.10.17 є лідер “Руху нових сил” Михеїл Саакашвілі.

Раніше меморандум про спільну участь у ненасильницькій акції протесту під ВР підписали: “Автомайдан”, “Антикорупційний штаб”, ВО  “Свобода”, “Громадський рух “Чесно”, “Громадянський рух “Хвиля”, Європейська партія України, “Ініціатива реальних дій”, політична сила “Альтернатива”, партія “Демократичний альянс”, партія “Національний корпус”, партія “Рух нових сил Михаїла Саакашвілі”, партія “Об’єднання Самопоміч”, партія “Громадянська позиція”, “Реанімаційний пакет реформ” (із застереженнями щодо необхідності обмеження, а не скасування депутатської недоторканності), “Центр протидії корупції”.

Вони зокрема вимагають включити до порядку денного:
– законопроект №1068-2 “Про вибори народних депутатів України”;
– законопроект “Про антикорупційні суди” (внесений президентом України);
– законопроект №6773 “Про внесення змін до Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності)”.

До участі в мітингу організовано підвезення активістів з усіх регіонів.

Михеїл Саакашвілі заявляв, що в разі невиконання депутатами вимог протестувальників 17 жовтня частина з них може залишитися під Радою безстроково.

Фото: ФБ Мустафа Найєм

“Відповідно до Меморандуму учасників акції за Велику політичну реформу, масовий захід матиме мирний, ненасильницький характер.
Разом із тим, для попередження можливих провокацій закликаємо Службу безпеки України та Національну поліцію України вжити усіх можливих заходів для забезпечення безпеки громадян, що братимуть участь в масових заходах”, – заявили організатори акції.

Верховна Рада у вівторок лише о 10-й годині почала засідання погоджувальної ради. Пленарне засідання заплановане на 13:00.

Раніше СБУ вже повідомляла, що запобігла можливій провокації зі зброєю на масових акціях в Києві 17 жовтня.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна