Варшава проти перегляду Угоди про асоціацію ЄС та України через освітній закон

 

Польща виступає проти перегляду Угоди про асоціацію України з ЄС, до якого закликає Угорщина, та заохочує Київ і Будапешт розв’язати “мовний” конфлікт шляхом діалогу.

Про це йдеться у відповіді МЗС Польщі у відповідь на інформаційний запит “Укрінформу“.

“Польща не бачить можливості перегляду Угоди про асоціацію чи Угоди про поглиблену зону вільної торгівлі з Україною. Польська сторона заохочуватиме партнерів з Угорщини та України до вирішення суперечливого питання закону про освіту шляхом діалогу, з урахуванням поваги до прав нацменшин та з урахуванням міжнародних та двосторонніх угод”, – йдеться в заяві польського МЗС.

У Варшаві зауважують, що специфіка навчання польської мови в України є дещо іншою, ніж угорської.

“Одночасно інформуємо, що польські міністерства закордонних справ та освіти  уважно стежать за питаннями впливу відповідного закону на польську освіту і перебувають у постійному контакті з українськими партнерами”,- наголошують у польському зовнішньополітичному відомстві.

Зазначається, що орієнтовно на 26 жовтня запланована зустріч міністра освіти України Лілії Гриневич з представниками польської меншини.

Нагадаємо, минулого тижня глава МЗС Угорщини Петер Сійярто під час візиту в Ужгород заявив, що наступному засіданні Ради ЄС Угорщина ініціює перегляд Угоди про асоціацію між Україною та ЄС через закон про освіту.

Читайте також:
В МЗС відповіли на заяву Угорщини щодо перегляду асоціації з ЄС
через закон про освіту

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна