Під час Майдану генерал Гриняк передавав підрозділам “Беркута” до 800 тис. грн. із чорної каси, – АДГ

 

Під час подій Революції Гідності 2014 року генерал-майор міліції Володимир Гриняк, який зараз працює керівником департаменту громадської безпеки Нацгвардії, а тоді був заступником керівника ДГБ МВС, особисто передавав великим підрозділам “Беркута” по 800 тис. грн. “неправомірної вигоди” за раз.

Як зазначає Адвокатська дорадча група, така інформація міститься в клопотанні прокуратури про запобіжний захід, яке було оголошене в судовому засіданні щодо Гриняка.

“…В кабінеті на Богомольця,10 Гриняк в присутності Серединського надавав командирам спецпідрозділів МОП «Беркут» системи МВС України з різних регіонів України, які задіяні в охороні громадського порядку у м. Києві, під виглядом заохочень, премій та матеріальних допомог тощо, неправомірну вигоду у грошовій формі в сумі по 700-800 тис. грн. щоразу на кожний великий підрозділ МОП «Беркут» (полк, батальйон)”, – ідеться в повідомленні.

Такі суми отримували великі підрозділи “беркутівців” (близько 100 бійців і більше) з областей: Львівська, Дніпропетровська, Харківська, Запорізька, Донецька, Луганська, Одеська, Київська, а також із міст Київ, Севастополь та з АР Крим.

По 150-200 тис. грн. надавалося з “чорної каси” на кожний інший менший підрозділ (роту), а саме з областей: Рівненська, Закарпатська, Волинська, Вінницька, Хмельницька, Тернопільська, Івано-Франківська, Житомирська, Чернівецька, Сумська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Миколаївська, Херсонська, Кіровоградська.

Ці кошти передавалися “для подальшої виплати кожному співробітнику вищевказаного підрозділу за вчинення службовими особами вищевказаних підрозділів дій з використанням наданої їм влади чи службового становища, зокрема вчинення незаконної протидії організації та проведенню громадянами зборів, мітингів, походів і демонстрацій, у тому числі шляхом застосування працівниками правоохоронних органів надмірної сили до мітингувальників”, ідеться в клопотанні.

Як інформувала “Новинарня“, раніше слідчі повідомили про підозру трьом колишнім високопоставленим посадовцям МВС України, двоє з яких наразі займають керівні посади в Нацполіції. Це Анатолій Серединський, Ігоря Бабич, Сергій Поготов.
Підозри їм стосуються розробки проектів постанов Кабміну, якими надавався незаконний дозвіл  на використання спецзасобів (гранат), привезених з Росії під час Майдану; видачі силовикам у лютому 2014 року цих гранат для використання у нападах на протестувальників; координації (сприяння) працівників силових відомств під час штурму Майдану 18-19 лютого тощо.
Підозра Сергія Поготова та Анатолія Серединського включає в тому числі пособництво в умисному убивстві, що було вчинене за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб.

У цій же справі фігурує генерал Нацгвардії Володимир Гриняк. Він підозрюється за двома епізодами – штурм Майдану силовиками 18 лютого (10 загиблих, сотні поранених) та позабюджетні виплати силовикам, що протистояли мітингувальникам.

Печерський районний суд обрав для Поготова і Серединського запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час – як згодом і Серединському.

14 вересня суд відмовив Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури у домашньому арешті для генерала Гриняка. Також Печерський райсуд відмовив у відстороненні від посади генерала Гриняка, але постановив, що Гриняк повинен здати паспорт, не спілкуватись зі свідками та не виїжджати з Києва без дозволу слідчого або суду.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна